Zavod za onkologiju

Pročelnik zavoda:

doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, dr. med.

Glavna sestra:

Nada Rimac, mag. med. techn.

Administrator – kontrolor:

Nada Tolj
tel: +385 31 511 490

Naručivanje bolesnika:

Bolesnici se mogu naručiti na sljedeći način:
– direktno na navedenoj lokaciji (donijeti zdravstvenu iskaznicu i uputnicu doktora primarne zdravstvene zaštite i nalaz specijalista)
– putem telefona (osobno)
– putem elektronske pošte – e-mail (u privitku dostaviti skeniranu uputnicu doktora primarne zdravstvene zaštite odnosno skenirani nalaz doktora specijaliste s indiciranom zdravstvenom uslugom)
– putem telefaksa (poslati presliku uputnice doktora primarne zdravstvene zaštite ili presliku nalaza doktora specijaliste s indiciranom zdravstvenom uslugom uz kontakt telefon pacijenta)

tel: +385 31 511 486 svaki radni dan od 12:00 do 14:00 sati
e-mail: boksic.tanja@kbo.hr
fax: +385 31 511 219
Odgovorna osoba: Tanja Bokšić

Kontakt:

tel: +385 31 511-490
fax: +385 31 512-219
e-mail: onkologija@kbo.hr

Djelatnost

Osnovna djelatnost Zavoda podrazumijeva specifično onkološko liječenje sustavnom terapijom i radioterapijom.
Liječenje bolesnika se provodi u bolničkim kao i u ambulantnim uvjetima. Na Zavodu raspolažemo sa 42 kreveta za stacionarno liječenje gdje se provodi aktivno onkološko liječenje bolesnika sustavnom terapijom kao i radioterapijom.
Svakodnevno se pacijenti primaju u tri ambulante prijepodne, a od ponedjeljka do srijede i u jednoj ambulanti u popodnevnoj smjeni. Pacijenti se raspoređuju u pojedine ambulante ovisno o sijelu tumora bolesnika.
Dnevna bolnica omogućuje obradu bolesnika i aplikaciju kemoterapije tako da pacijenti po učinjenom pregledu, pretrazi ili provedenoj terapiji borave u vlastitom domu u okruženju svoje obitelji, a ovakav psihosocijalni učinak kao važnu potpornu mjeru u liječenju onkoloških bolesnika ne treba zanemariti. Primjenu terapije Dnevna bolnica provodi od 7.30h - 21 h, od ponedjeljka do petka.
U suradnji s međunarodnim tvrtkama za praćenje i ispitivanje lijekova, na našem Zavodu se provode klinička istraživanja u sklopu međunarodnih multicentričnih randomiziranih ispitivanja novih lijekova.
Od 2011. godine provodi se konformalna 3D radioterapija uz prethodnu simulaciju na CT simulatoru. Do tada se provodila 2D radioterapija koja se planirala na konvencionalnom simulatoru koji se povremeno i danas koristi u pojedinim indikacijama. Konformalno zračenje se provodi u dvije smjene, 5 dana u tjednu (pon-pet). Prije početka svakog zračenja, u Jedinici za radiofiziku izrađuje se optimalan individualizirani plan zračenja koji izrađuju radiofizičari. Svaki plan zračenja mora biti prihvaćen od fizičara i liječnika. Djelatnici Jedinice za radiofiziku skrbe i o kontroli kvalitete i ispravnosti uređaja za zračenje te obavljaju neophodna svakodnevna mjerenja na uređajima za zračenje.
Nakon dugogodišnje pauze, od rujna mjeseca 2015. započinje liječenje HDR brahiterapijom.
Liječnici specijalisti iz onkologije i radioterapije, zajedno s različitim profilima specijalista, ovisno o sijelu tumora, članovi su stručnih timova; za tumore glave i vrata, za bolesti dojke, tima za ginekološke tumore, tima za genitourinalni trakt i tima za gastroenterološke tumore. Stručni sastanci u sklopu kojih se prezentiraju pojedini slučajevi i stvaraju planovi multidisciplinarnog liječenja, održavaju se jednom tjedno.
Na Zavodu također postoji suportivna psihijatrijska služba u suradnji s Klinikom za psihijatriju. Cijeli se tim liječnika i fizičara trajno educira u inozemstvu te na taj način neprestano implementira nove tehnologije i procedure u sustavnoj terapiji i radioterapiji.
Zavod za onkologiju u Osijeku datira od 1969. godine, a 2006. godine obavljena je rekonstrukcija Zavoda te sagrađen novi kat.