Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva

img-20190512-wa0002

Dana 10. svibnja 2019. godine održan je prvi jednodnevni međunarodni simpozij Zavoda za sestrinstvo „prof. dr. sc. Radivoje Radić“ pri Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku pod nazivom: „Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama“.

Na znanstveno-stručnim skupovima i objavljivanje radova u časopisima sastavni su i obvezni dio profesionalnog djelovanja i važna sastavnica stručnoga i znanstvenoga napredovanja zdravstvenih djelatnika. Relevantna literatura i iskustva zdravstvenih djelatnika upućuju na to kako su priprema i izražavanje na javnim skupovima i u publikacijama velik profesionalni izazov za zdravstvene djelatnike, često praćen različitim nejasnoćama i poteškoćama.

Simpozij je obilježen sa osam pozvanih predavanja, te na kraju sa okruglim stolom  inozemnih i hrvatskih pozvanih znanstvenika i stručnjaka iz područja biomedicine i zdravstva (sestrinstva) te humanističkih znanosti – filologije. Pozvani predavači bili su iz Sjedinjenih Američkih Država, Republike Slovenije, Republike Srbije i Republike Hrvatske. Predavanja, informativne radionice i okrugli stol održani  su  na hrvatskom i engleskom jeziku.

Nakon simpozija  obilježen je  Međunarodni dan sestrinstva pod motom i porukom ICN-a „Glas koji vodi – Zdravlje za sve znači da je zdravlje dostupno svima i posvuda“. Zdravlje u ovom kontekstu ne znači samo dostupnost zdravstvenih usluga, nego i potpuno stanje fizičkog i mentalnog zdravlja koje omogućuje osobi da vodi društveno i ekonomski produktivan život.

Suorganizatori skupa obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva su Hrvatska udruga medicinskih sestara – Društvo glavnih sestara, Društvo patronažnih sestara, Kirurško društvo, Društvo za bol, Podružnica Kliničke bolnice Osijek, Podružnica Doma zdravlja, te Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara-ogranak Osijek.

Sestrinstvo je danas samostalna profesija te se ovogodišnjim obilježavanjem Međunarodnog dana sestrinstva željelo prikazati organiziranost i svestranost medicinskih sestara te izvrsna suradnja s Medicinskom školom Osijek, Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo, Domom zdravlja Osijek i svim ostalim zdravstvenim ustanovama, udrugama, te volonterima Crvenog križa. Na osnovu navedenog prezentirano je sestrinstvo danas pod nazivom „Biti medicinska sestra/tehničar“, što znači početak školovanja medicinske sestre/tehničara te sve do zasnivanja radnog odnosa i prikaz radnih mjesta medicinskih sestara/tehničara. Prikazana je i svestranost medicinskih sestara u različitim segmentima od voditeljstva do Zbora medicinskih sestara, gdje su isti obilježili  svečanost.

Na sam dan obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva 12. svibnja predsjednicama Društava i predsjednicama podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara u muzeju Mimara uručene su Zahvalnice za uspješan rad.