1. HRVATSKI KONGRES O POREMEĆAJU SPAVANJA U NEUROLOGIJI

Sl1 1

Nakon iznimnog uspjeha na Simpoziju o poremećajima spavanja, održanog 2021. godine (on-line), u Osijeku je od 18. do 21. svibnja 2022. godine održan 1. hrvatski kongres o poremećaju spavanja u neurologiji čiji je organizator bila Klinika za neurologiju KBC Osijek.

Poznato je da svaku neurološku bolest prate određeni poremećaji spavanja, koji doprinose pogoršanju kliničke slike i dodatno narušavaju kvalitetu života naših bolesnika. Stoga je i Kongres obuhvatio zdravstvene djelatnike koji svatko iz svoga područja mogu doprinijeti boljoj kvaliteti spavanja pa se tako na kongresu razgovaralo o problematici spavanja i poboljšanju spavanja s aspekta neurologa, genetičara, internista, kirurga, psihologa, medicinskih sestara… Na kongresu se moglo čuti o uzročno posljedičnim vezama deprivacije spavanja, fazama spavanja, apneji, hipersomniji, parasomniji, narkolepsiji, insomniji… s jedne strane i raznim neurološkim bolestima te inim drugim bolestima na drugoj strani.

Na samom otvaranju kongresa uvodna predavanja su imali, između ostalih, prof.dr.sc. Zoran Đogaš dr.med., doc.dr.sc. Stjepan Jurić dr. med. i na naše veliko zadovoljstvo predsjednik European Sleep Research Society  prof. Herve-Pierre Luppi iz Lyona.

Predsjedavajući kongresa, doc.dr.sc. Stjepan Jurić dr. med., više puta je naglasio da je za kvalitetno liječenje poremećaja spavanja iznimno važan interdisciplinarni pristup koji osim liječnika različitih specijalnosti uključuje i medicinske sestre-tehničare na kliničkim odjelima i u elektrofiziološkom laboratoriju. Upravo zbog toga, unutar kongresa je bila i radionica „Mala škola polisomnografije“, a koju su prolazili liječnici i medicinske sestre-tehničari iz elektroencefalografskog laboratorija. Na radionici se raspravljalo o različitim aspektima rada u laboratoriju te su se putem aplikacije na mobitelu, prepoznavale faze sna kao i poremećaji sna koji su bili prikazani na elektroencefalografskim zapisima. Zbog specifičnosti rada u elektorencefalografskom laboratoriju i činjenici da unutar Republike Hrvatske nema puno laboratorija koji se bave ovom problematikom kongres je izazvao veliko zanimanje i odaziv medicinskih sestara- tehničara koje rade u navedenom laboratoriju.

Naša klinika aktivno je učestvovala na kongresu izlažući pet istraživačkih radova i jedan prikaz slučaja.

Sestrinska izlaganja obuhvaćala su, između ostaloga, ova područja: integrativni pristup, utjecaj hospitalizacije, uporaba CPAP-a, OSA-a, patološka ponašanja iz neurološkoga aspekta kroz polisomnografiju, poremećaji spavanja kroz razne neurološke bolesti…

Ovaj kongres bio je prilika upoznavanja kolegica iz drugih kuća i razmijene specifičnih iskustava. Naglašavana je važnost pravilne procjene bolesnikova stanja i njegovih potreba koji će zasigurno rezultirati provođenjem bolje sestrinske skrbi te u konačnici boljim ishodom liječenja. Isto tako, naglašavana je važnosti dodatnih/specifičnih edukacija za svako područje neurološke skrbi.

Predsjedavajući kongresa, doc.dr.sc. Stjepan Jurić dr. med., koji je sva sestrinska izlaganja aktivno popratio, izrazio je iznimno zadovoljstvo onim što je čuo i kvalitetom izlaganja. Na kraju kongresa izrazio je želju za daljnjom aktivnom suradnjom, zahvalio se svim medicinskim sestrama i tehničarima i najavio slijedeći kongres za dvije godine.