10. simpozij Društva za kvalitetu HUMS-a – povodom Svjetskog dana prevencije dekubitusa 12. – 13. studeni 2021.

Članica Izvršnog odbora Društva za kvalitetu HUMS-a Marijana Kovaček, dipl. med. techn. 13. studenog 2021. aktivno je sudjelovala na 10. Kongresu Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem – Sestrinstvo bez granica, 10. simpoziju Društva za kvalitetu HUMS-a – povodom Svjetskog dana prevencije dekubitusa.
Stručni rad sa temom „Prevencija i liječenje dekubitalnog ulkusa u Kliničkom bolničkom centru Osijek“ izradila je u suradnji sa pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo-glavnom sestrom KBC-a Osijek Suzanom Luketić, mag. med. techn. i glavnim medicinskim tehničarom Zavoda za intenzivnu medicinu Ivanom Kelrajter, bacc.med.techn.
U radu je kroz petogodišnje razdoblje (2017.-2021.) prikazana učinkovitost mjera prevencije na nastanak dekubitalnog ulkusa u KBC-u Osijek, na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.
Tijekom Kongresa predstavljen je Kratki Referentni Vodič (2019): Prevencija i liječenje dekubitusa/ozljeda od pritiska, koji su članovi Izvršnog odbora Društva za kvalitetu preveli sa engleskog na hrvatski jezik.