11. Kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem „Sestrinstvo bez granica”

11. Kongres Hrvatske Udruge Medicinskih Sestara

U sklopu 11. kongresa Hrvatske udruga medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem „Sestrinstvo bez granica” koji je održan od 09. – 12. lipnja 2022. u Opatiji održan je i 23. simpozij Društva kirurških medicinskih sestara i tehničara.

Na kongresu je sudjelovalo oko 400 medicinskih sestara i tehničara iz Hrvatske i inozemstva te je predstavljeno 175 stručnih radova, 41 e-poster i 4 radionice.

Plenarna predavanja održali su Pamela Cipriani, predsjednica Međunarodnog vijeća medicinskih sestara ICN, Elizabeth Adams, predsjednica Europske federacije udruga medicinskih sestara EFN,

Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Robert Lovrić, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Miroslava Kičić, predsjednica glavnog odbora HUMS-a.

Iz KBC-a Osijek na 11. kongresu HUMS-a sudjelovalo je 12 medicinskih sestara i tehničara s pet  stručnih radova.

Na stručnom skupu razmijenjena su znanja i iskustva s drugim kolegicama i kolegama, kroz prezentaciju izvrsnih stručnih radova u kojima su prikazani svi izazovi u  radu medicinskih sestara i tehničara i interakcije  u međusobnim odnosima.

Prikazani su  noviteti koji se svakodnevno uvode u rad za pojedine zahvate, načini pristupa edukaciji za rad sa zahtjevnom novom tehnologijom i informatizacijom.

Istaknuta je važnost komunikacije, međusobne tolerancije, suradnje, empatije, uvažavanja drugoga, što je neophodno u radu medicinskih sestara i tehničara kao i suradnja sa ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima.

Naglasak se stavlja na holistički pristup  i očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja svih zaposlenika zdravstvenih ustanova.