12. kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem „sestrinstvo bez granica” i 25. simpozij Društva kirurških medicinskih sestara

12. Kongres HUMS A

Na 12. kongresu Hrvatske udruge medicinskih sestara održanom u Opatiji od 23.-26.03.2023.g sudjelovalo je oko 450 sestara iz Hrvatske i inozemstva te prema programu pripremljeno i održano preko 250 predavanja i e-postera. Skup su pozdravili predsjednik HKMS Mario Gazić, predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri, mag. med. techn. te Slavica Berić, dipl. med. techn, tajnica Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.
Prvi dan smo sudjelovali kroz temu o promociji zdravlja i što mi činimo za svoju zajednicu te kako  educirati populaciju kroz razne aktivnosti.
Medicinska sestra u svakodnevnom životu sudjeluje u promicanju zdravlja. Njena uloga u zdravstvenom odgoju je velika, važno je promijeniti način razmišljanja prema zdravlju. Kroz šest predavanja čuli smo kako kroz primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju možemo educirati svu populaciju i poticati ih na zdraviji način života, spriječiti razvoj bolesti, a oboljelima pomoći u sprečavanju posljedica bolesti.
Počevši od djece u vrtiću koje je potrebno educirati kroz igru, poticati ih na važnost tjelesne aktivnosti radi razvoja motorike i razvijanja socijalnih vještina. Potrebno je i uključiti i roditelje i obitelj asertivnim postupcima. U populaciji medicinska sestra osim u bolničkom zdravstvenom sustavu može sudjelovanjem u raznim akcijama, educirati populaciju o očuvanju zdravlja, motivirati na promjenu štetnih navika, pripremiti i dijeliti pisane upute i brošure uz izbjegavanje uloge eksperta.
U sklopu 12. kongresa Hrvatske udruge medicinskih sestara održan je i  25. simpozij društva kirurških medicinskih sestara te smo kroz razne teme čuli novitete i održali raspravu na iste, od „zbrinjavanja politraumatiziranog bolesnika i uloge medicinske sestre”, zatim „koliko je utjecaja imala pandemije Covid 19 na kirurško liječenje karcinoma dojke” gdje su u pojedinim bolnicama i po nekoliko mjeseci bile odgađane operacije te koliko je sve skupa utjecalo na progresiju bolesti. Zatim neke teme s kojima se češće susrećemo kao što su „kvalitetea života bolesnika nakon traheotomije”, „procjena i kontrola emocija nedicinskih sestara/tehničara”, ali i neke teme koje su sve zaintrigirale kao što je tema „botoks u službi zdravlja”, koliko nam pomaže kod migrena odnosno kako ih spriječiti i liječiti botoksom, te „prirodan izgled-aktualni trendovi u estetskoj kirurgiji”,  „zdravstvena njega bolesnika s apnejom”, te što je „polipragmazija”, zatim „komunikacija medicinskih sestara i protokoli kod verbalnih prijetnji”.
Iz KBC Osijek na 12. kongresu Hrvatske udruge medicinskih sestara sudjelovalo je 10 medicinskih sestara i tehničara s tri stručna rada.
Na stručnom skupu izmijenili smo znanja i iskustva s drugim kolegicama i kolegama koji su imali izvrsne radove a iz kojih smo uvidjeli na koji način se oni nose s izazovima u svome radu s pacijentima te u međusobnim odnosima. Kolika je važnost komunikacije, međusobne tolerancije, suradnje, empatije, uvažavanja drugoga, što je neophodno u poslu medicinskih sestara kao i suradnja sa zdravstvenim i nezdravstvenim osobljem te pacijentima.