12. osječki urološki dani i 5. osječki nefrološki dani

Predavanja 1

U razdoblju od 11.- 13. svibnja 2017. godine održan je u Osijeku,sada već tradicionalno, simpozij „12. Osječki urološki dani  5. Osječki  nefrološki dani“ uz „4. sekciju medicinskih sestara i tehničara urologije i nefrologije“. Simpozij se održao u hotelu „Osijek“ u organizaciji Zavoda za urologiju KBC Osijek i Hrvatskog liječničkog zbora, Podružnice Osijek, uz podršku studentske sekcije Medicinskog fakulteta Osijek . Cilj simpozija je sadržavao razmjenu vlastitih stajališta i iskustava, mogućnost obnavljanja i proširivanja znanja iz urologije i nefrologije. Teme urološke i nefrološke sekcije su bile: transplantacija bubrega, urolitijaza, urološka onkologija, bubrezi i trudnoća, te slobodne teme. Predavači koji su prisustvovali simpoziju pripadaju najboljim  stručnjacima iz područja urologije i nefrologije, kao što su prof. dr. sc. Željko Kaštelan iz KBC-a Zagreb, dr. Graham Watson iz Eastbourne District General Hospitala, prof. dr. sc. Wolf F. Wieland i prof. dr. sc. Rolf Muschter s Ludwig Maximillian Univerziteta u Muenchenu, dr. Tomislav Kalem s klinike Lauterbach u Njemačkoj kao i brojni drugi hrvatski i inozemni stručnjaci. Simpozij je također  sadržavao i organizirane digitalne prijenose u suradnji s farmaceutskim tvrtkama. Uz pozdravne govore v.d. predstojnika Zavoda za urologiju dr. Olivera Pavlovića, te ostalih uzvanika,održano je svečano otvaranje simpozija uz domjenak dobodošlice u „Muzeju okusa“ u Osijeku.
Sestrinska sekcija započela je sa radom 12.svibnja, a  predavanja su održana u prijepodnevnim satima tijekom dva dana. Teme sestrinske sekcije su bile vezane uz zdravstvenu njegu uroloških i nefroloških bolesnika. Prvi put se sekciji pridružuju svojim radovima medicinske sestre i tehničari Patronažne zdravstvene zaštite, Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje i Zavoda za onkologiju. Sve nazočne na „4. Sekciji medicinskih sestara i tehničara urologije i nefrologije“ pozdravila je glavna sestra Zavoda za urologiju Ana Brežnij bacc. med.techn., te je ujedno čestitala svim medicinskim sestrama i tehničarima Dan sestrinstva. Skup je zatim pozdravio v.d. predstojnik Zavoda za urologiju dr. Oliver Pavlović  i uz riječi podrške pridružio se čestitkama povodom Dana sestrinstva. Sve prisutne  medicinske sestre su povodom Dana sestrinstva na dar dobile ruže, a medicinski tehničari male kaktuse. Ispred Društva medicinskih sestara i tehničara skupu se obratila tajnica Alma Redžepagić bacc.med.techn.Prigodnim riječima nazočne je pozdravila Nevenka Begić mag.med.techn. pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC Osijek i ujedno otvorila sestrinsku sekciju. Na sestrinsku sekciju je ukupno pristiglo 18 radova i 1 poster. Svojim prezentacijama radova pridonijele su sestrinskoj sekciji medicinske sestre i tehničari iz KB Dubrava,  KBC „Sestre milosrdnice“, KBC Zagreb, KBC Rijeka i ostalih zdravstvenih ustanova  Republike Hrvatske. Ove godine smo, između stvarno dobrih radova, imali mogućnost izabrati najbolje te ih prigodno nagraditi knjigom koja će im, nadamo se, pripomoći u nekim segmentima daljnjeg rada. Drugog dana je za najbolju prezentaciju rada izabrana kolegica Snježana Perić sa temom „Važnost suradljivosti kroničnih bolesnika“. Nakon napornog rada red je bilo i da se zabavimo… organizirana je svečana večera u restoranu hotela „Osijek“ uz zabavnu glazbu.. Drugog dana održavanja sestrinske sekcije skup je pozdravio tajnik Hrvatskog urološkog društva docent Igor Tomašković i sve prisutne pozvao na „6. Urološki kongres i 2. Kongres DUMSIT-a“ koji će se održati u Poreču u razdoblju od 12.- 15.10.2017.

Simpozij je zatvoren odlaskom na izlet u Čepin, u restoran „Ovčara“ tvrtke Žito d.o.o., gdje je organiziran  obilazak pršutane i ručak. I na samom kraju zahvaljujemo se svim sudionicima koji su se odazvali simpoziju i sestrinskoj sekciji. S velikim zadovoljstvom možemo reći da je to do sada bio najbrojniji simpozij, veselimo se ponovnom stručnom druženju u Osijeku za dvije godine, te se nadamo da ćemo skup još više proširiti….Behind https://homeworkhelper.net/ the scenes, transformational teachers labor over curriculum plans that look simple and even elegant to classroom observers.