16. svibanj – Međunarodni dan celijakije

Medunarodni Dan Celijakije

Radi podizanja svijesti o celijakiji, 16. svibnja povodom Međunarodnog dana celijakije, na Klinici za unutarnje bolesti održano je stručno predavanje pod nazivom: „Poremećaji uzrokovani glutenom – celijakija“ koje je izložila Antonija Maceković, bacc.med.techn. sa Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju.

Celijakija kao imunološki posredovana bolest može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi te zahvatiti bilo koji organski sustav, a uzrokovana je konzumacijom glutena kod genetski predisponiranih osoba

Istraživanja su pokazala da 1% ukupne populacije boluje od celijakije. Točan broj osoba s postavljenom dijagnozom celijakije nije poznat, jer u Republici Hrvatskoj ne postoji registar oboljelih, međutim okvirno, iz postojećih podataka, možemo reći da u Hrvatskoj oko 5000 osoba ima postavljenu dijagnozu. Prosječno vrijeme od prvog posjeta liječniku do postavljanja dijagnoze kreće se od 6 do 10 godina.

Jedini lijek za celijakiju je provođenje striktne doživotne bezglutenske dijete, što znači da iz prehrane treba izostaviti sve što sadrži gluten. Gluten je bjelančevina koju nalazimo u pšenici, raži i ječmu te svim proizvodima koji ih sadrže. Bezglutenska prehrana doživotna i da se mora striktno provoditi čini je iznimno zahtjevnom i teškom, što značajno utječe na kvalitetu života ne samo oboljele osobe, nego i cijele obitelji, pogotovo kada je dijagnoza postavljena djetetu. Provođenjem bezglutenske prehrane nestaju simptomi bolesti kao i rizici za razvoj komplikacija.

Sudionicima su podijeljene knjižice s receptima bez glutena te su mogli konzumirati proizvode s oznakama Gluten free te se uvjeriti da i bezglutenska prehrana može biti ukusna.