24. simpozij Društva kirurških medicinskih sestara

Kirursko Drustvo Zagreb 2022. 1

Društvo kirurških medicinskih sestara osnovano je 1977. u Osijeku te ove godine proslavilo 45. godina rada, organizacije raznih skupova i simpozija na području Slavonije i Baranje kao i cijele Hrvatske.

U suradnji s Hrvatskim kirurškim društvom organiziran je 24. simpozij društva kirurških medicinskih sestara u Zagrebu koji je održan od 09-12.11.2022.g.

Skup su pozdravili predsjednik HKMS Mario Gazić, pomoćnica ministra za djelatnost sestrinstva Snježana Krpeta, glavna sestra Klinike za kirurgiju KBC Sestre Milosrdnice Elzika Radić i predsjednica Društva kirurških medicinskih sestara Suzana Stojković.

Teme skupa bile su raznolike, od Nacionalne akreditacije bolničkih ustanova koja je općeprihvaćeni postupak kojim se promovira odgovornost za sigurnost pacijenta i kvalitete u zdravstvu, zatim mentorstvo kod novozaposlenih medicinskim sestrama i tehničarima, a neke od glavnih domena na kojima se temelji mentorstvo su: stvaranje pozitivne okoline za učenje, pružanje pomoći i podrške pri učenju, stvaranje dobrih međuljudskih odnosa, evaluacija učenja te sestrinstvo temeljeno na dokazima.

Važnost sestre za planirani otpust u poboljšanju kvalitete zdravstvene skrbi kirurških palijativnih bolesnika, kod kojega je izrazito bitno dobro planirani otpust osigurati će da svaki pacijent napusti bolnicu sa pruženom adekvatnom skrbi koja će mu biti potrebna nakon napuštanja bolničkog sustava i završetka bolničkog liječenja. To podrazumijeva individualizirani pristup svakom bolesniku a osobito bolesnicima u terminaloj fazi njihove bolesti. Palijativni bolesnici su bolesnici kojima je od iznimne važnosti osigurati kvalitetan otpust koji je koordiniran i dogovoren sa svim službama koje će biti potrebne i uključene u daljnju skrb i njegu.

Kirurške medicinske sestre pogled u budućnost, kao i standardizacija primopredaje sestrinske službe te barijatrijska kirurgija – jedan od koraka do zdravlja. Problemi i izazovi medicinskih sestara u privatnom zdravstvenom sustavu, umjeravanje mjerne opreme, edukacija djelatnika hitne kirurške ambulante – tečaj trijaže, kao i radionica – što vidimo u rani- Udruge ZA RANE,  samo su neke od tema ovogodišnjeg simpozija na kojem je sudjelovalo 62 sestre iz različitih dijelova Hrvatske. Iz KBC Osijek na 24. simpoziju Društva kirurških medicinskih sestara sudjelovalo je 5 medicinskih sestara i tehničara s tri stručna rada.

Na stručnom skupu izmijenili smo znanja i iskustva s drugim kolegicama i kolegama koji su imali izvrsne radove a  iz kojih smo uvidjeli na koji način se oni nose s izazovima u svome radu s pacijentima te u međusobnim odnosima. Zatim novitetima koji se svakodnevno uvode u rad za pojedine zahvate, na koji način pristupiti edukaciji za rad sa zahtjevnom novom tehnologijom i informatizacijom. Kolika je važnost komunikacije, međusobne tolerancije, suradnje, empatije, uvažavanja drugoga, što je neophodno u poslu medicinskih sestara kao i suradnja sa zdravstvenim i nezdravstvenim osobljem te pacijentima.