27 svibanj – Dan plavog irisa

20230527 100948

Povodom obilježavanja Dana plavog irisa u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i u suradnji sa Kliničkim bolničkim centrom Osijek kao i sa Gradskom ligom protiv raka i invalidskim društvom ILCO, u subotu 27. svibnja 2023. godine na Trgu Ante Starčevića okupili smo se kako bi promicali svijest o ranom otkrivanju raka debelog crijeva.

Obilježavanje ovog dana posvećeno je osobama koje su oboljele od raka debelog crijeva, a obilježava se posljednje subote u svibnju s ciljem podrške udrugama osoba sa stomom te informiranjem javnosti o problemima sa kojima se susreću oboljeli.

Ujedno je to i dan borbe protiv nastanka ove bolesti  te jedna u nizu aktivnosti kojoj je za cilj podići svijest javnosti i upozoriti na ovaj rastući javnozdravstveni  izazov današnjice.

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je drugi najčešći oblik raka kod osoba oba spola.

Godišnje se zabilježi više od 3600 novooboljelih a ako se otkrije na vrijeme i počne liječiti rak debelog crijeva je izlječiv.

U Hrvatskoj se od 2007. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojim su obuhvaćene sve osobe u dobi od 50 do 74 godine života. Osobe se pozivaju svake dvije godine na sudjelovanje u Programu.