3.Kongres onkoloških medicinskih sestara i tehničara – HDOMST

IMG 8dbde56837d39c66796eb41f799aa169 V Kopija

U razdoblju od 28.09.-01.10.2023. imali smo priliku sudjelovati na 3. Kongresu onkoloških medicinskih sestara i tehničara koji se održao u Lovranu. Kongres je okupio stručnjake iz područja onkološke skrbi iz cijele Hrvatske, pružajući platformu za razmjenu najnovijih saznanja, iskustava i inovacija u području skrbi za pacijente oboljele od raka.

Teme ovogodišnjeg kongresa bile su novosti u liječenju onkoloških bolesnika, potporno i palijativno liječenje, hitna stanja u onkologiji, mogućnosti i značaj genskog profiliranja tumora, pandemija SARS-CoV-2 i onkološka sestrinska skrb te imunoterapija- novosti u liječenju, a sudionici su imali priliku sudjelovati u raznolikim predavanjima, radionicama i panelima. Naglasak je bio na važnosti holističkog pristupa pacijentima, istraživanju novih terapijskih opcija te unaprjeđenju psihosocijalne podrške za pacijente i njihove obitelji.

Mnoštvo izuzetno zanimljivih predavanja stručnih predavača koji su podijelili najnovija istraživanja o inovativnim terapijama raka, zbrinjavanju nuspojava te njihovu primjenu u kliničkoj praksi. Također su održane radionice o komunikaciji, postavljanju granica, inovacijama u pripremi citotoksičnih terapija te o važnosti timskog rada u onkološkoj njezi. Predavači su bile i medicinske sestre sa Zavoda za Onkologiju KBC Osijek predstavljajući 3 svoja rada te sudjelujući u panel diskusiji.

Jedan od najvažnijih aspekata kongresa bila je mogućnost umrežavanja s kolegama iz drugih zemalja. Ovaj međunarodni kontakt omogućio je razmjenu iskustava i uspostavljanje budućih suradnji u istraživanju i praksi onkološke njege.

U zaključku, Kongres Onkoloških Medicinskih Sestara bio je izuzetno informativan i inspirativan događaj. Stečena znanja i iskustva pridonijet će unaprjeđenju kvalitete njege pacijenata oboljelih od raka u našoj zdravstvenoj ustanovi. Hvala organizatorima na izvrsnoj organizaciji i prilici za sudjelovanje na ovom važnom događaju.