38. Hrvatska proljetna pedijatrijska škola

Od 25. do 29. travnja 2022. godine u Splitu je tradicionalno održana 38. Hrvatska proljetna pedijatrijska škola. Međunarodno priznat trajni poslijediplomski tečaj I. kategorije namijenjen svim zdravstvenim strukama koje se bave zdravstvenom zaštitom djece. Ove godine obuhvaćene su teme iz područja gastroenterologije, nefrologije te Covid – 19 u dječjoj dobi.

Nakon pandemijske stanke i prijelaza u online svijet u gotovo svim sferama života, povratak predavanja uživo donio je  mnogobrojne osmijehe na lica svih sudionika ove edukativne priče. Proljetna pedijatrijska škola okupila je brojne zdravstvene djelatnike iz cijele Hrvatske i inozemstva te su sudionici imali priliku čuti i razmijeniti stručne i utemeljene činjenice iz područja pedijatrije te tako dodatno obogatiti znanje.

Organizacija kongresa, pristupačnost organizatora i smještaj bili su na visokom nivou. Također, predavanja su bodovana od strane Hrvatske komore medicinskih sestara.

Spojivši ugodno sa korisnim, organizirana je svečana večera u humanitarne svrhe te su sva prikupljena sredstva išla za pomoć Zavodu za intenzivno liječenje djece, KBC Split.

Slušajući predavanja kolegica i kolega iz struke, možemo još jednom zaključiti koliko je sestrinstvo važna i neizostavna karika u zdravstvu.

Na kongresu su aktivno sudjelovale medicinske sestre Klinike za pedijatriju KBC Osijek:

  • Laura Anić, med. techn. s radom „Dojenje tijekom pandemije Covid – 19” (uživo)
  • Bojana Bogdanović, med. techn. s radom „Sestrinski postupci u postavljanju i primjeni želučane sonde kod novorođenčadi i dojenčadi” (online predavanje)
  • Izabela Matanović, med. techn. s radom „Upotreba Remdesivir lijeka u pedijatriji kod pacijenata oboljelih od Covid – 19 – prikaz slučaja” (uživo)

Radovi su pisani pod mentorstvom glavne sestre Klinike za pedijatriju doc. dr. sc. Karoline Kramarić, mag. med. techn. te pod mentorstvom glavnih odjelnih sestara Đurđice Lendić, bacc. med. techn. i Željke Nikšić, bacc. med. techn.