39. SIMPOZIJ HRVATSKOG DRUŠTVA ZA DIJABETES, ENDOKRINOLOGIJU I BOLESTI METABOLIZMA

Simpozij Dijabetes 1

HDDEM medicinskih sestara HUMS-a svoj 39. simpozij organizao je u sklopu 11. Kongresa HED-a u Zadru od 11-14.04.2024.

Skup je obilježen nizom kvalitetnih tema iz područja endokrinologije. Prezentirani su prikazi slučajeva i istraživački radovi iz sestrinske prakse koje obavljaju zdravstvenu njegu bolesnika oboljelih od tumora hipofize, osteoporoze, šećerne bolesti, tumora nadbubrežne žlijezde, hiperkolestrolemije, debljine.

Prezentirana su 24 rada i dvije interaktivne radionice.

Našu ustanovu aktivno su predstavile medicinske sestre sa Zavoda za Endokrinologiju Klinike za unutarnje bolesti (koje su ujedno i organizatori skupa ) i Klinike za Pedijatriju.

Na skupu je sudjelovalo 74 medicinske sestre iz: KBC Rebro, KBC Rijeka, KBC Split, KBC Osijek, KBC Vinogradska, KB Merkur, KB Dubrava, KB Sveti Duh, OB Pula, OB Zadar, OB Slavonski Brod, OB Virovitica, OB Požega, OB Pakrac, OB Varaždin, OB Čakovec, OB Zabok, OB Karlovac.

Osim prezentiranih radova, svi sudionici skupa sudjelovali su i u radionicama na temu „ Edukacija bolesnika drugih govornih područja“ i „ Tranzicija bolesnika od pedijatrijske dobi u odraslu dob zdravstvene skrbi“.

Medicinske sestre su prepoznale problem koji svakodnevno susreću u svom radu, u edukaciji bolesnika koji ne znaju hrvatski jezik, a slabo ili nikako ne razumiji ni jedan europski jezik (nepalci, filipinci… ).

Podijeljena su iskustva i preporuke kako olakšati sestrama edukaciju i bolesnicima lakše razumijevanje.

Drugi problem je svakako „pauza“ u redovitim kontrolama nakon navršene 18.-godine života naših bolesnika pa je stoga nužna komunikacija medicinskih sestara i tehničara iz pedijatrijske skrbi s timom za odrasle.

U radionici su sudjelovale i medicinske sestre s pedijatrije KBC Osijek, KBC Rebro, KBC Vinogradska kao i psiholog pa su donešene i preporuke kako bolesnike zadržati u zdravstvenoj skrbi s obzirom na tijek  bolesti i smanjenje kroničnih komplikacija.

Organizacijom i sudjelovanjem na ovakovim skupovima potiče se trajna edukacija medicinskih sestara koje svojim znanjem i vještinama izravno utječu na zdravstvenu njegu i liječenje endokrinoloških bolesnika.