5. Mediteranski nefrološki kongres u Dubrovniku

Nefroloski 1

Dubrovnik je od 29. rujna do 2. listopada 2022. bio domaćin 5. Mediteranskom nefrološkom kongresu zajedno sa simpozijem nefroloških medicinskih sestara i tehničara.

Na kongresu su aktivno sudjelovale  medicinske sestre i tehničari s nizom predavanja vezanim uz skrb nefrološkog bolesnika, a među njima i sestre Zavoda za nefrologiju KBC Osijek.

Tijekom prvog dana kongresa teme su bile vezane uz izazove nefrološke sestrinske skrbi te predavanja s temama edukacije bolesnika i medicinskih sestara i tehničara.

Drugi dan kongresa imali smo čast da kongres uveliča predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara mag. med. techn. Mario Gazić s kojim smo prodiskutirali o aktualnim temama u sestrinstvu i našoj djelatnosti. Također su održane radionice sa ciljem izrade smjernica za rad u nefrološkoj sestrinskoj djelatnosti.

Zaključno, možemo reći kako smo na ovom izuzetno kvalitetnom i uspješnom kongresu odabirom tema predavanja i aktivnom raspravom otvorili pitanja za daljnja istraživanja, razmijenili iskustva i znanja o skrbi nefroloških bolesnika te kroz druženje učvrstili prijateljstvo i suradnju svih centara za hemodijalizu i Zavoda za nefrologiju u Republici Hrvatskoj.