5.Simpozij Pedijatrijskog društva HUMS-a „Stres u pedijatrijskoj sestrinskoj skrbi“

4

U Mariji Bistrici 24. – 25. veljače 2023. godine održan je 5. Simpozij „Stres u pedijatrijskoj sestrinskoj skrbi“ na temu „Mentalno zdravlje djece i mladih“, u organizaciji Pedijatrijskog društva HUMS-a.

Prvi dan simpozija, nakon uvodne riječi predsjednice Pedijatrijskog društva HUMS-a Kristine Kužnik, mag.med. techn. bio je obilježen nizom predavanja kojima je cilj prikazati važnost promocije mentalnog zdravlja kako djece i mladih, tako i onih koji o njima brinu kroz aktivnosti i programe za podršku roditeljstvu, za djecu i mlade u obrazovnom sustavu, za područje socijalne i zdravstvene skrbi, za podizanje kvalitete života u društvu i zajednici te na radnome mjestu.

Drugi dan simpozija održana je panel rasprava na temu „Mentalno zdravlje medicinskih sestara i tehničara u RH“ gdje su medicinske sestre iznosile svoja iskustva tijekom pandemije i potresa te probleme s kojima se i dalje svakodnevno susreću. Gost: Snježana Krpeta mag.med.techn, savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo.

Nakon toga održan je okrugli stol na temu Implementacija pedijatrijske sestrinske dokumentacije u bolnički informatički sustav. Gosti i voditelji bile su dr.sc. Rosana Svetić Čišić viša stručna savjetnica za prepoznavanje rizika u sestrinstvu i Maja Zimić mag. informatike. Svi sudionici okruglog stola vrlo aktivno su iznosili svoja zapažanja te su prihvaćeni mnogi prijedlozi kojima bi se olakšao i poboljšao rad medicinskih sestara pri ispunjavanju pedijatrijske sestrinske dokumentacije.

Na simpoziju su sudjelovale medicinske sestre Klinike za pedijatriju Sandra Hranić bacc.med.techn. i Đurđica Lendić mag.med.techn.

Ubrzani način života donosi nam nove izazove te postoji značajna potreba za  dodatnom skrbi o zdravlju posebno kada je riječ o mentalnom zdravlju koje itekako utječe na  gotovo svaki segment života.

Preventivno djelovanje i rano prepoznavanje problema mentalnog zdravlja, otklanjanje uzroka te osnaživanje pojedinca usmjerenim na očuvanje mentalnog zdravlja i kvalitete života općenito, kroz posao, ali i svakodnevicu, bili su glavni zaključci ovog simpozija.