7. Hrvatski urološki kongres i 3. Kongres Društva uroloških sestara i tehničara – Izvještaj

Poreč 21. – 24. 2021.

 

U Poreču je održan 3. Kongres Društva uroloških medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem .

Tradicionalno uz liječnike sudjelovale su i medicinske sestre i tehničari kako iz Hrvatske tako i iz nama susjednih zemalja . Zbog pandemije COVID – 19  , kongres je održan sukladno preporukama epidemiološke službe. Cilj kongresa je razmjena znanja, iskustva i primjera iz kliničke prakse te promicanje svih aspekta  urološkog sestrinstva. Širenjem  profesionalnih kontakata i uspostavljanje novih suradnji  osiguravamo našim bolesnicima bolju i uspješniju zdravstvenu njegu. Kongresu je nazočilo 70 medicinskih sestara i tehničara  a prezentirano je 28 radova uz  2 pozvana predavača.

Kongres je otvorila Predsjednica Društva uroloških sestara i tehničara, Radmila Vrbat, mag.med.techn.

Pozvani predavač bila je dr. sc .Irena Kovačević, dipl. med. techn.   ,, Moć i snaga medicinskih sestara u jedinici intenzivnog liječenja: Iluzija ili stvarnost?“

Prof. Matej Sakoman, mag .psych. ,,Mentalno zdravlje u stresnim  vremenima“

Radovi koji su prezentirani na kongresu , predstavljali su rad uroloških sestara i tehničara  u svojim centrima, rasprave su bile konstruktivne , ujedno smo bili upoznati s problemima u pojedinim centrima.

Zavod za urologiju KBC Osijek , predstavljala je Roza Alerić, bacc.med.techn.

,,Posebnost operacijskog zahvata – mini PCNL „  Tema je vezana uz novosti rješavanja kamenca na našem zavodu i uz to da smo Referentni centar za urolitijazu Hrvatske.

Nakon uspješno odrađenih prezentacija , predsjednica DUMSIT –a , zahvalila se svim nazočnim na trudu i radu. Ujedno smo iskoristili priliku i pozvali sve kolegice i kolege da se odazovu na tradicionalne 14. osječke urološke dane i 6. sekciju medicinskih sestara i tehničara koji bi se trebali održati u svibnju 2022. godine. U Osijeku.

Po završetka kongresa, održan je sastanak  Izvršnog odbora Društva uroloških medicinskih sestara i tehničara. Predsjednica društva nas je upoznala s problemima koji su nastali s predsjedništvom HUMS –a i mogućem odvajanju od HUMS-a