7. kongres transfuziologa Srbije

Kongres transfuziologa Srbije već tradicionalno okuplja najveće stručnjake iz oblasti transfuzijske i regenerativne medicine Srbije i svijeta. Ovaj je veliki skup posvećen suvremenim temama koje su od važnosti za promociju i motivaciju dobrovoljnih davatelja krvi, liječenje bolesnika, posebno iz područja transplantacijske medicine i sigurne transfuzije, kao prioriteta suvremene kliničke transfuzijske terapije. Iznimno kvalitetna predavanja prezentirala su ulogu i mjesto  imunohematologije u vremenu molekularnog izučavanja krvnih grupa, suvremenim procedurama stanične separacije, o ulozi specijalista transfuzijske medicine u transplantacijama tkiva i organa. Predavanja i sažeci su štampani u časopisu Bilten za transfuziologiju (Zbornik predavanja i sažetaka).

Teme kongresa su bile: dobrovoljno davalaštvo krvi, kvaliteta u transfuziologiji, imunohematologija, proizvodnja krvnih pripravaka, klinička transfuziologija, afereze i autologna transfuzija, hemostaza i poremećaji koagulacije, imunobiologija, transplantacija, krvlju prenosive bolesti i slobodne teme.

Na Kongresu sam sudjelovao kao pozvani predavač i član Programskog odbora Kongresa s temom: „Izazovi reorganizacije, racionalizacije i informatizacije transfuzijske službe Republike Hrvatske  – iskustva Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek“.

Dalibor Ratić, mag.med.techn.