7. OSJEČKI NEFROLOŠKI DANI I 1. SIMPOZIJ HRVATSKE UDRUGE NEFROLOŠKIH MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA ( HUNMST)- IZVJEŠTAJ

FB IMG 1652080956962

Osijek je od 06. do 08. svibnja bio domaćin 7. Osiječkim nefrološkim danima s međunarodnim sudjelovanjem i 1. simpozija Hrvatske udruge nefroloških medicinskih sestara i tehničara (HUNMST) pod pokroviteljstvom KBC Osijek, Osječko – baranjske županije i Grada Osijeka. Obilježili smo i 15 godina od prve transplantacije u našem KBC-u.

Na 7.Osiječkim nefrološkim danima predstavljen je program vezan uz rano otkrivanje kronične bubrežne bolesti, a namjera mu je omogućavanje ranijeg otkrivanja bubrežne bolesti određivanjem razine albumina u mokraći u ordinacijama liječnika obiteljske medicine.

Na kongresu su aktivno sudjelovale  medicinske sestre i tehničari s nizom predavanja vezanim uz skrb nefrološkog bolesnika.

Tijekom prvog dana kongresa teme su bile vezane uz izazove sestrinske skrbi tijekom COVID- 19 pandemije te predavanja s temama edukacije bolesnika i medicinskih sestara i tehničara.

Drugi dan kongresa su predstavljeni radovi vezani uz hemodijalizu i transplantaciju bubrega te sekcija posvećena raznolikosti sestrinske skrbi vezano uz nadomjesne metode liječenja nefroloških bolesnika. Predstavljena je nova metoda liječenja koja unapređuje, posebno transplantacijsku, ali i druge grane medicine –  imunoadsorpcija. Učinjena je prvi puta u Republici Hrvatskoj u KBC-u Zagreb 2021. godine. Medicinske sestre i tehničari su nakon provedene edukacije uspješno izveli  ovaj izuzetno kompleksan i zahtjevan postupak, na čemu im i ovim putem čestitamo.

Nefrološke sestre i tehničari izabrali su ovaj skup u Osijeku kao prvi javni nastup za promicanje novoosnovane Hrvatske udruge nefroloških sestara i tehničara te je održana 1. skupština HUNMST-a. Izabrana je predsjednica Udruge Bosiljka Devčić, mag.med.techn., dopredsjednica Gordana Novaković mag.med.techn. te tajnica Goranka Eržen Matić, mag.med.techn. Također je izvršeno imenovanje upravnog i nadzornog odbora. Predstavljeno je izvješće o osnivanju HUNMST-a, dosadašnjim aktivnostima te planovima aktivnosti vezanim uz obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva 2022. godine.

Zaključno možemo reći kako smo na ovom izuzetno kvalitetnom i uspješnom kongresu odabirom tema predavanja i aktivnom raspravom otvorili pitanja za daljnja istraživanja, razmijenili iskustva i znanja o skrbi nefroloških bolesnika te kroz druženje učvrstili prijateljstvo i suradnju svih centara za hemodijalizu i Zavoda za nefrologiju u Republici Hrvatskoj.