DAN CRVENIH HALJINA

IMG 1afa1dc31e791ba0dca3e5b2b6d0df30 V

Dan crvenih haljina, kampanja koja promiče prevenciju moždanog udara u žena, održava se prvog petka u veljači, a pokrenuta je kako bi se podigla svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Statistika kaže da jedna od pet žena doživjet će moždani udar, a jedna od tri koje ga dožive umrijet će od posljedica. Ovu strašnu statistiku možemo ublažiti jedino prevencijom, jer više od 80 posto moždanih udara uspješno se sprječava pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom načina života.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama. Ova javnozdravstvena akcija održava se i u Hrvatskoj, sada već šestu godinu zaredom, prvog petka u veljači koji ove godine pada 2. veljače.

U KBC-u Osijek obilježili smo je predavanjem djelatnika Klinike za neurologiju u kojem su nam iznijeli svoje iskustvo sudjelovanja u projektu prevencije moždanog udara (MOM).