DAN NARCISA

20240323 103145

I ove godine Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci, Gradska liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji sa KBC-om Osijek, DZ Osječko-baranjske županije-Patronažna služba, Medicinskom školom Osijek, ILCO-Osijek, IK Javor Osijek, Udruga žena oboljelih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek, Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Osijeku, predstavnicima Grada i Županije podržali su tradicionalnu javnozdravstvenu kampanju Dan narcisa koja  se održala 23. ožujka 2024. godine na Trgu Ante Starčevića od 10 do 13 sati prigodnom prodajom i podjelom cvijeta narcisa i edukativnih materijala.

Glavni cilj ove humanitarne akcije je podizanje svijesti u svrhu ranog otkrivanja bolest i odaziva na preventivne preglede. Naglasak je na važnosti pregleda od najranije mladosti kako bi se stekle navike redovitih samopregleda dojki.

Rak dojke vodeće je sijelo raka kod žena u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatskoj ali i svijetu. Trećina oboljelih umire radi otkrivanja bolesti u uz napredovaloj fazi, stoga je od iznimne važnosti prevencija i rana dijagnoza, kada su mogućnosti za izlječenje jako velike, stoga pozivamo žene da se odazovu na besplatnu mamografiju u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Cvijeće koje tom prigodom simbolično darujemo, podsjeća nas na proljeće, svjetlo i novi početak, novi život. Educiramo žene i pomažemo osvijestiti potrebu brige za zdravije. Rano otkriven rak je izlječiv.