Europski dan debljine

IMG 7818

Obilježavanje Europskog dana debljine provodi se svake treće subote u svibnju, a započelo je 2010. godine na inicijativu Europskog udruženja za proučavanje debljine (engl. European Association for the Study of Obesity, EASO). Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o veličini problema debljine u Europi te poticanje građana na pozitivne promjene u stilu života i smanjenje tjelesne mase u svrhu poboljšanja zdravlja i kvalitete života.
Debljina predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjeg doba, te su prekomjerna tjelesna masa i debljina prepoznate kao jedini značajni čimbenik rizika za razvoj danas pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti koje uključuju kardiovaskularne bolesti, šećernu bolest tipa 2, neka sijela tumora, kroničnu opstruktivnu bolest pluća i mentalne poremećaje. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pretilost u Europskoj uniji se utrostručila u posljednja četiri desetljeća, a prema Eurostatu građani Hrvatske predstavljaju jednu od najdebljih europskih nacija. Posebno zabrinjava činjenica da svake godine značajno raste broj pretile djece, ali i odraslih osoba. Debljina je bolest koju treba shvatiti veoma ozbiljno i koju treba liječiti. Liječenje debljine sastoji se prvenstveno od promjene životnih navika, pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. Ukoliko to nije dostatno i/ili učinkovito, moguće je uvođenje farmakoterapije i operativno liječenje debljine, a mnogim ljudima potrebna je i psihološka podrška.
Obilježavanje Europskog dana debljine održano je 17.05.2024.godine na Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek uz prigodna predavanja koja su održale Sandra Hranić, bacc.med. techn., Laura Anić, univ. bacc.med. techn. i Đurđica Lendić, univ. mag. med.techn.