HRVATSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI – 14.SVIBANJ, 2022.

1652687800045

Odlukom Hrvatske Vlade, 14. svibanj je proglašen  „ Hrvatski dan šećerne bolesti“, a povod za obilježavanje još jednog dana u godini je osvješćivanje stanovništva zbog porasta broja oboljelih i neliječenih od ove kronične bolesti.

Javno zdravstvenu akciju u organizaciji Zavoda za endokrinologiju i Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek uz sudjelovanje studenata Medicinskog fakulteta Osijek i učenika medicinske škole Osijek smo organizirali na pod nazivom:

„Imaš li šećernu bolest – Saznaj za 5 sekundi“

Trg slobode 10-12 sati

U ovoj akciji su sudjelovali članovi dijabetološkog tima : dijabetolozi, medicinske sestre i nutricionist, te svojim savjetima prezentirali kontroliranu prehranu, važnost česte provjere glukoze i nove tehnologije liječenja šećerne bolesti. Na samom početku pušteni su plavi baloni u zrak, te skupina građana koja daje potporu osobama oboljelim od šećerne bolesti, organizirano biciklima krenula put Zagreba.

Kako bi akcija ostvarila svoj cilj, napravljeni su promo materijali koji su podijeljeni u gradu, kao i oglas u gradskom prijevozu, koji poziva građane da se odazovu akciji.
Građanima su podijeljene brošure o liječenju šećerne bolesti, a imali su i mogućnost konzumirati čokoladu bez šećera koju proizvodi „Kandit“ Osijek.
Svim oboljelim od šećerne bolesti svoju potporu su dale i medicinske sestre Klinike za unutarnje bolesti na svojim radnim mjestima.

Akciju su podržali predstavnici grada Osijeka, predstavnici Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije te lokalni mediji.