Integracija medicinske sestre u operacijsko sestrinstvo

4

U periodu od 14. – 16. rujna u Svetom Martinu održan je 21-i kongres hrvatskog društva operacijskih sestara pod temom „Integracija medicinske sestre u operacijsko sestrinstvo”. Na kongresu su sudjelovale četiri instrumentarke sa opće kirurgije (Brkić Ivana, Danijela Bocka, Ivana  Bjesnović, Martina Matić)  sa posterskom prezentacijom „ Zadaci operacijske sestre kod pripreme za barijatrijsku operaciju”, te kolegica sa kardiokirurgije Tihana Salamaha.

Na stručnom skupu sudjelovale su operacijske sestre iz cijele hrvatske, te smo ove godine imali i goste iznenađenja – medicinske sestre instrumentarke koje su u mirovini koje su ispričali svoja iskustva kako je bilo kada su one počele raditi u operacijskoj sali. Klinika za kirurgiju imala je čast da na kongres povedemo i našu glsvnu instrumentarku sr. Katicu Galović koja je već sedam godina u mirovini. Većina predavanja bazirala su se na tome kako primiti, educirati i zadržati medicinsku sestru u operacijskoj sali, koje su vještine potrebne te kako integritati mladu sestru kako bi bila neizostavni dio tima. Većina starijih i iskusnijih kolegica, kao i većina bolnica preferira godinu dana mentorstva ( koje je već u nekim bolnicama aktualno) prije samostalnog rada operacijske sestre. Glavna sestra operacijske sale zajedno sa mentorom ( poželjno je da to bude jedna i iskusnija kolegica) procjenjuje spremnost i spretnost mlade kolegice, evaluira njezin rad i priprema za budućnost gotove i samostalne medicinske sestre instrumentarke.

Cilj skupa je prezentacija postojećeg rada u drugim bolnicama, usvajanje novosti te traženje

idealnih i što boljih rješenja za rad u operacijskim salama. Medicinske sestre i tehničari svoje znanje trebaju stjecati između ostalog i na stručnim skupovima poput ovoga.