Izvješće o sudjelovanju na 19. stručnom skupu HDOS-a

Od 21.-22.10.2021. godine u Vodicama održan je 19. stručni skup Hrvatskog društva operacijskih sestara i tehničara. Ove godine tema stručnog skupa bila je „Pozicioniranje bolesnika tijekom operacijskog zahvata“, uz slobodne teme, na kojem je sudjelovalo 150 operacijskih med. sestara i tehničara iz cijele Hrvatske.

Iz KBC Osijek stručnom skupu prisustvovalo je deset medicinskih sestara i tehničara, a aktivno sudjelovanje bilo je na temu „Glazba kao lijek za mentalno zdravlje“. Glazba je tema za raspravu svih znanstvenih i filozofskih krugova. Glazba na isti način dopire do teško mentalno retardiranog bolesnika kao i do visoko obrazovanog profesora filozofije. Još su davno Aristotel i Platon u svojim spisima prikazali ideju da glazba ima lječidbeni učinak. Malo se pozornosti posvećuje njezinu utjecaju na osoblje u operacijskoj dvorani. Ozračje u operacijskoj dvorani uglavnom se opisuje kao mirno i bez uznemirujuće buke. No postavlja se pitanje događa li se to doista većinu vremena? Pretpostavlja se kako svaki šum može dovesti do oslabljene usmjerenosti na posao i ometanja komunikacije. Uvjeti u operacijskoj dvorani mogu biti vrlo stresni za osoblje stoga je potreba za umirujućim i ujednačenim tonovima neosporna. Svima nama koji radimo odgovoran i zahtjevan posao u operacijskim salama potreban je mir i terapijski učinak koji nam pruža glazba.

Za rad smo pohvaljeni od stručnog i organizacijskog odbora te od kolega i kolegica iz drugih ustanova.

Na stručnom skupu smo se družili, izmjenjivali znanja i iskustva s ostalim kolegicama i kolegama koji su predstavili svoj rad u operacijskim salama, oduševljenje nismo sakrivali gledajući potpuno novi operacijski trakt OB Pula. Također smo poslušali sve ostale predavače koji su predstavili svako svoje mogućnosti u pozicioniranju pacijenta tijekom zahvata. Na stručnom skupu je prestavljen program usavršavanja za poslove  operacijske medicinske sestre instrumentarke pri Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Usavršavanje traje 600 sati redovite/ konzultivno-instruktivne nastave.

Na stručnom skupu sudjelovali su:

Matej Ivanišić,bacc.med.techn., Sanja Lojnjak,bacc.med.techn., Ivana Kovačević med.techn., Domagoj Gombarović,med.techn., Fabijan Durić,med.techn.,

Mihaela Buturac,mag.med.techn., Iva Kojić,med. techn., Stefani Čamber,med.techn., Lucija Grgić,med.techn., Suzana Stojković,mag.med.techn.