” 13. osječki urološki dani i 5. sekcija medicinskih sestara i tehničara”

Urološki Dani

U razdoblju od 9. do 11. svibnja 2019. godine održan je u Osijeku simpozij  „13. Osječki urološki dani  i  5. sekcija  medicinskih sestara i tehničara urologije“.

Simpozij je održan u hotelu „Osijek“  u organizaciji Zavoda za urologiju KBC Osijek, Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatskog liječničkog zbora, podružnice Osijek, Hrvatskog urološkog društva i  Hrvatske komore medicinskih sestara.

Tradicionalno simpoziju  uz liječnike sudjelovale su i medicinske sestre i tehničari uroloških centara iz cijele Hrvatske i susjednih  nam zemalja.

Svrha simpozija je razmjena kliničkih i znanstvenih iskustava urologa iz svih uroloških centara Hrvatske i susjednih zemalja s ciljem poboljšanja i ujednačenja liječenja uroloških bolesnika.

Sve nazočne na „5. Sekciji medicinskih sestara i tehničara urologije “ pozdravila je glavna sestra Zavoda za urologiju Ana Brežnij, bacc. med.techn., te je ujedno čestitala svim medicinskim sestrama i tehničarima Dan sestrinstva (12. svibnja). Tom prigodom su kolege sa Zavoda za urologiju, KBC Osijek,  prisutnim medicinskim sestrama podijelili ruže na dar.Prigodnim riječima nazočne je pozdravila Pomoćnica ravnatelja za sestrinsvo KBC Osijek Nevenka Begić, mag.med.techn.  Skupu se obratila izaslanica predsjednice HKMS Dragica Pavlović, mag.med.techn., kao  i predsjednica  DUMSIT-a Radmila Vrbat,bacc.med.techn., te je i ujedno otvorila sestrinsku sekciju.

Teme sestrinske sekcije su bile podijeljene u 3 dijela, vezane uz zdravstvenu njegu uroonkoloških bolesnika, urolitijazu i transplantaciju bubrega, te slobodne teme. Na sestrinsku sekciju  je  prijavljena  i odrađena  21 prezentacija  rada.  Prvi put se sekciji pridružuju svojim radovima medicinska sestra i tehničar  iz Murske Sobote  i fizioterapeuti iz KBC Osijek.

Medicinske sestre i tehničari razmjenom iskustava i stjecanjem novih saznanja doprinose poboljšanju kvalitete skrbi za bolesnika. Rasprave su bile konstruktivne, te smo poslušali razna razmišljanja i razmjenili iskustva.

Ove godine smo, između jako dobrih radova, imali mogućnost izabrati najbolju prezentaciju rada, te  prigodno nagraditi knjigom. Nakon vijećanja moderatora  sve 3 grupe za najbolji rad je odabran: ” Striktura uretre – mogućnost liječenja korištenjem uretralnog stenta” (Strčić N., Kukura G., Lukić J., Juretić S., Fišer A., Vitas L.)

I na samom kraju zahvaljujemo se svim sudionicima koji su se odazvali simpoziju i sestrinskoj sekciji. S velikim zadovoljstvom veselimo se ponovnom stručnom druženju u Osijeku za dvije godine.