Izvještaj s tečaja „ Škola mokrenja”

U Poliklinici  za dječje bolesti Helena u Zagrebu 31. ožujka 2023.  godine, održan je tečaj „Škola mokrenja“.

Cilj edukacije bilo je podizanje svijesti o noćnom mokrenju te pružanju novih informacija , kako bi mogli pravovremeno prepoznati probleme kod djeteta, koji je čest, kojeg se ne treba sramiti i koji se može uspješno terapijski liječiti.

Edukaciju su provodili stručni djelatnici Poliklinike Helena, a bila je namijenjena medicinskim djelatnicima pedijatrijske zdravstvene skrbi i roditeljima   koji se susreću s  problemom poremećaja mokrenja kod djece.

Voditelj  edukacije je prof. dr. sc. Andrea Cvitković Roić, spec.ped, uži spec. ped. nefrologije.  Predavanja su održale bacc. med techn. Vesna Kumanović,  Marinela Škunca, bacc physiot. med. sestra, Žaklina Smiljanac, bacc. med. techn.

Navedeni predavači su prikazali kroz predavanje osnovne činjenice koje dovode do problema mokrenja, kako se dijagnosticira, objašnjavali su uzroke, simptome i posljedice poremećaja mokrenja i na koji način se može spriječiti i ublažiti navedeni problem.

U zaključku napominjem da smo se upoznali razmjer problema mokrenja u djece, važnost medicinskih djelatnika u pravovremenom prepoznavanju i skrbi djece kako ne bi doveo do teških psiholoških posljedica za dijete  i za cijelu obitelj.

Rozika Getoš, bacc. med. tech

Spomenka Tarloši, med. sestra