„Kako se nositi s agresivnim pacijentima na radnom mjestu?“ – Izvještaj

1650953808675

Deeskalacijske tehnike i smjernice za prevenciju agresivnog ponašanja“.

Dana 25.04. 2022. godine održan je Tečaj treće kategorije u KBC Osijek (III kat Klinike za ginekologiju i opstetriciju) s početkom u 12,00 sati u organizaciji medicinskih sestara Klinike za psihijatriju.
U ime pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo Suzane Luketić, mag.med.techn. sudionike tečaja  pozdravila je Marijana Kovaček, dipl.med.techn. zamjenica glavne sestre KBC-a Osijek, viši stručni savjetnik za osiguranje i unapređivanje kvalitete zdravstvene zaštite.
Glavna tema Tečaja bila je „Kako se nositi s agresivnim pacijentima na radnom mjestu?“ – Deeskalacijske tehnike i smjernice za prevenciju agresivnog ponašanja“.

Podteme je obradilo pet medicinskih sestara Klinike za psihijatriju:

  • Vesna Pintar, mag med.techn. dala je odličan uvod o agresivnom pacijentu i razumijevanju agresije, nadalje Ivana Jelinčić, mag.med.techn. otvorila je niz pitanja sa svojim predavanjem kako kontrolirati ljutnju ne samo pacijenta nego i medicinskih sestara/tehničara prilikom njihovog zbrinjavanja.
  • Posebnu vrstu verbalne agresije s kojom se susrećemo opisala je Ksenija Galić, mag.med.techn. govoreći o pasivnoj agresiji koja je prisutna ne samo kod pacijenata nego ponekad i u zdravstvenom timu, a Verica Todorović, mag.med.techn. nas je uputila na koje sve načine reagiramo u situacijama agresije koristeći transfer i kontratransfer.
  • Na kraju je Zdenka Rade, mag.med.techn. ukazala na postupanja s agresivnim pacijentima kroz zadane tehnike, smjernice i protokole.

Agresija  se prije svega odnosi na odbijajuće, hostilno i manipulativno  ponašanje, a iskazuje se kroz međuljudske odnose i odgovor je na neadekvatna unutarnja i vanjska ograničenja ili nedostatak kontrole u postizanju ciljeva ili zadovoljstva.  Može biti rezultat ljutnje, snažne emocionalne reakcije na osjećaj straha, frustracije, nemoći ili gubitak kontrole nad realnom percepcijom trenutne situacije. Rad u području potencijalne izloženosti agresiji kao što je zdravstvena djelatnost je izvor profesionalnog stresa, sagorijevanja,  neposredne i sekundarne  traumatizacije. Iako primarno određenje agresije ne mora uvijek imati negativan predznak ukoliko se ne ostvaruje u svjetlu destruktivnog ponašanja, ipak u sustavu zdravstva takvo ponašanje je neprihvatljivo jer znatno utječe na ishod liječenja, a zbog stresnih aktivnosti i po zdravlje djelatnika.