„Ljubičasti dan“

1 2

U svijetu  od epilepsije boluje približno 50 milijuna osoba, u Republici Hrvatskoj oko 40 tisuća a u Osječko-baranjskoj županiji oko 3000. Svaka osoba na svijetu može doživjeti epileptički napad, no to ne mora značiti da boluje od epilepsije. Oko deset posto osoba tijekom života u nekom će trenutku doživjeti epileptički napad, najčešće isprovociranim i to manjkom sna, alkoholom te uzimanjem psihoaktivnih tvari.

Na žalost, stigma prema epilepsiji stara je koliko i sama bolest. Iako je izniman napredak medicine i znanosti te je uspješnost liječenja velika  i dostupne su velike količine informacija u razumijevanju same bolesti, stigma prema oboljelima od epilepsije je i nadalje sveprisutna.

Nerijetko, oboljeli skrivaju svoju bolesti iz straha da ne ostanu bez posla ili da ne budu izloženi društvenoj osudi. Kako bi se uklonila stigmatizacija bolesnika s epilepsijom, u svijetu su pokrenute brojne akcije  u cilju destigmatizacije epilepsije, podizanja svijesti i pokretanja različitih obrazovnih programa s ciljem razumijevanja bolesti.

„Ljubičasti dan“ ili „Purple day“  je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom i obilježava se 26. ožujka. Obilježava se na svim  kontinentima  i u više od stotinu zemalja svijeta. Proglašen je najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. Obilježavanje dana je poteklo iz Kanade kada je tada, devetogodišnja djevojčica, Cassidy Megan,  koja boluje od epilepsije uz potporu svojih roditelja odlučila izaći u javnost.

U Hrvatskoj se „Ljubičasti dan“ obilježava od 2010. godine a Klinika za neurologiju KBC Osijek ovu manifestaciju aktivno podržava od 2011. g.