Maligni melanom: rana detekcija i primarna prevencija

Dana 02.05.2022. u sklopu obilježavanja Euromelanaoma dana ispred Zavoda za dermatologiju i venerologiju dr.sc. Maja Tolušić Levak dr.med. održala  je predavanje naslova: “Maligni melanom: rana detekcija i primarna prevencija“ namijenjeno liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima te svim ostalim zaposlenicima KBC-a Osijek.

Svrha predavanja  primarno je edukacija zdravstvenih djelatnika o temi najmalignijeg kožnog tumora, edukacija o prevenciji istoga, posebno podizanje svijesti o redovitim samopregledima kože, zaštiti od sunca.

Uloga dermatologa i cijelog dermatološkog tima uključujući i  medicinske sestre/tehničare je nezamjenjiva u prevenciji, ranoj dijagnostici i liječenju malignog melanoma.

Dana 03.05.2022. i 09.05.2022. na Zavodu za dermatologiju i venerologiju održani su preventivni pregledi madeža djelatnika KBC-a Osijek i edukativne radionice o važnosti samopregleda kože, o modalitetima i važnosti minuciozne primjene zaštitnih mjera pri svakom izlaganju sunčevu zračenju.

Preventivne preglede su obavljali specijalisti dermatologije i venerologije u suradnji s medicinskim sestrama Zavoda za dermatologiju i venerologiju (Igor Kuric dr.med., Tatjana Matijević dr.med., dr.sc. Maja Tolušić Levak dr.med., dr.sc. Vera Plužarić,dr.med., Andrea Grgić,bacc.med.techn., Antonija Cestar, med.techn.).

Za uspjeh liječenja bolesnika oboljelog od malignog melanoma i njegovu daljnju prognozu najvažnije je maligni melanom detektirati u što ranijem stadiju.

Upravo u tome je važnost svjesnosti kako medicinskih djelatnika, tako i opće populacije o redovitoj primjeni fotoprotekcije te prakticiranju redovitih samopregleda kože i redovitih odlazaka na preventivne dermatološke preglede.