Međunarodni dan prava djeteta

IMG 2265

Povodom Svjetskog dana djece i Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja djece, 21.studenog 2023. na Klinici za pedijatriju održano je predavanje s temom„Zaštita prava djece u digitalnom okruženju“. Predavanje je održao Tomislav Ramljak, dipl.soc.radnik,, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument UN, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu.

Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece od 2000. godine obilježava se svakog 19. studenog na inicijativu UN-a i Women’s World Summit Foundation (WWSF) u cilju kreiranja kulture prevencije nasilja nad djecom te promocije dječjih prava.