Međunarodni dan primalja – 5. svibanj

IMG 3515a7cd6d24872bb409e7ade2c90a2e V

Primaljstvo je jedna je od najstarijih medicinskih struka, a prema zapisima iz povijesti medicine je briga o rodiljama bila i pokazatelj društvenog razvoja još od antičkih vremena.

Cilj Međunarodnog dana primalja je da se podigne svijest o jedinstvenoj i izuzetno važnoj ulozi primalje u zajednici i njezinoj ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majke i novorođenče.

Svojim požrtvovnim radom, znanjem i vještinama primalja sudjeluje u dolasku novog života na svijet, a cjeloživotnim učenjem unaprjeđuje kvalitetu primaljske skrbi.

Djelokrug rada i kompetencije primalja nisu usmjerene isključivo na porođaj. Značajna je uloga primalja počevši od edukacije o planiranju obitelji, praćenju i savjetovanju u trudnoći, aktivnim sudjelovanjem pri  porođaju i u poslijeporođajnom razdoblju, briga i skrb za novorođenče i primaljska skrb ginekološke pacijentice.

U KBC-u Osijek dana 6. svibnja organizirano je savjetovanje trudnica i rodilja, te podjela edukativnog materijala i prigodnih darova koje su provodile primalje Klinike za ginekologiju.