MJESEC OŽUJAK – MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

20240309 102425

U subotu, 9. ožujka 2024. obilježili smo na Trgu Ante Starčevića  Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva, a u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kliničkog bolničkog centra Osijek, Gradske lige protiv raka, Domom zdravlja Osječko-baranjske županije, Medicinske škole Osijek i Invalidskog društva ILCO Osijek.

Cilj obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva je povećati svijest o raku debelog crijeva i povećati odaziv osoba na testiranje u sklopu Nacionalnog programa.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

U Hrvatskoj se od 2007. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojim su obuhvaćene sve osobe u dobi od 50 do 74 godine života. Osobe se pozivaju svake dvije godine na sudjelovanje u Programu.

Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj treći najčešći oblik raka u muškaraca (iza prostate i pluća) a drugi u žena (iza raka dojke).

Hrvatska je 10. na Svijetu po broju novootkrivenih slučajeva raka debelog crijeva, a 3. po broju umrlih od ove bolesti.