Nacionalni tjedan dojenja 1. – 7. listopada 2022.

Tjedan Dojenja 2

Dana 05. listopada 2022. godine u Kliničkom bolničkom centru Osijek obilježen je Nacionalni tjedan dojenja.

Nacionalni tjedan dojenja obilježava se svake godine u danima od 01.-07. listopada sa ciljem podizanja svijesti o važnosti dojenja i dobrobitima koje prirodan način prehrane donosi kao najzdraviji mogući odabir s brojnim pozitivnim čimbenicima za majku i dijete.

Dojenje je najprirodniji način hranjenja djeteta koji ima niz povoljnih utjecaja na dijete,  poput manje učestalosti alergijskih bolesti, bolesti dišnog, probavnog i mokraćnog sustava, manjeg rizika od pojave leukemije i limfoma u dječjoj dobi, šećerne bolesti ovisne o inzulinu, pretilosti u dječjoj i odrasloj dobi, daje djetetu osjećaj topline i sigurnosti te pomaže u ostvarivanju emocionalne povezanosti djeteta i majke.

Isto tako ima povoljne učinke i za majku poput bržeg oporavka od poroda, manju učestalost karcinoma dojke i jajnika, manji rizik pojave kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i šećerne bolesti, reumatoidnog artritisa te povoljno utječe na psihičku stabilnost majke.

Za uspješno dojenje potrebno je majci dati priliku da ovlada znanjima i vještinama dojenja, razvije pozitivne stavove i stekne samopouzdanje. Također je značajno razviti sustave podrške za majke koje nailaze na složenije poteškoće s dojenjem na razini zdravstvenih ustanova te u drugim resursima zajednice.

Održana su tri  edukacijska predavanja na temu:

  1. Četvrti korak k uspješnom dojenju, predavač: Barbara Budrovac, bacc.obs.
  2. Dojenje i tehnike dojenja, predavač: Dea Čarapar, bacc.obs.
  3. Važnost banke humanog mlijeka: humano mlijeko kao pomoć u liječenju nedonoščadi, predavač: Maja Šimara, mag.med.techn.