Obilježavanje dana djece s Down sindromom

IMG 5511

Dana 21.03.2024. godine obilježili smo svjetski dan osoba s Down sindromom. Predavanje je održala Bojana Bogdanović univ.bacc.med.techn. na Klinici za pedijatriju.

Down sindrom je najčešći genetski poremećaj. Prvi ga je opisao John Langdon Down 1866. godine po kome je dobio naziv. Down sindrom uzrokuje pogrešan prijenos kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica. Tijekom diobe u jednoj stanici se nađe višak cijelog ili jednog dijela kromosoma koji je označen brojem 21. Zbog toga se Down sindrom naziva i trisomija 21. Unatoč godinama istraživanja razlog najstajanja ovakve podjele stanica još uvijek nepoznat. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2023. godine u Hrvatskoj je 2000 osoba s sindromom Down.

Svjetski dan osoba s Down sindromom je prvi puta je obilježen u Singapuru 2006. godine i od tada se obilježava širom svijeta. Obilježava se svake godine 21. ožujka, čime se želi podići svijest društva i potaknuti ljude na uključivanje osoba s Down sindromom u zajednicu.