OBILJEŽAVANJE DANA OBOLJELIH OD PARKINSONOVE BOLESTI

20230411 131226

Parkinsonova bolest je kronični progresivni neurodegenerativni poremećaj središnjeg živčanog sustava pri kojemu dolazi do odumiranja stanica koje izlučuju dopamin. Prvi ju je opisao engleski liječnik Sir James Parkinson. Učestalost obolijevanja je češća nakon 60. godine života. Bolest značajno smanjuje kvalitetu života oboljele osobe i utječe na obitelj i čitavu zajednicu. Procjenjuje se da u svijetu od Parkinsonove bolesti boluje oko 7 milijuna  ljudi.

Od 1997. godine 11. travanj, na rođendan engleskog liječnika Sir Jamesa Parkinsona, obilježava se Svjetski dan Parkinsonove bolesti.

I Klinika za neurologiju KBC Osijek zajedno sa Udrugom „Buđenje“,  koja ove godine slavi 10 godina postojanja, aktivno obilježava ovaj dan. Aktivnosti provodi noseći crvene majice, sa znakom tulipana koji su zaštitni znak ove bolesti. Svrha javnih aktivnosti je podizanje svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javno zdravstvenog problema. Ranim započinjanjem liječenja i dobrim odgovorom pacijenta na liječenje uspijeva se bolest držati pod kontrolom dugi niz godina i pacijentima omogućiti zadovoljavajuće funkcioniranje. Kao i uvijek, tako i sada, uz brojnu podršku kako grada tako i pojedinaca aktivno su učestvovali i učenici Medicinske škole- fizioterapeuti.