Obilježavanje „Dječjeg tjedna“ u KBC- u Osijek

IMG 1821

Prošli tjedan na Klinici za pedijatriju KBC Osijek obilježen je Dječji tjedan.
Ove godine Dječji tjedan počinje u ponedjeljak, 2. listopada 2023. – Međunarodni tjedan djeteta završava u nedjelju 8.listopada 2023.

Dječji tjedan je godišnja akcija koja uključuje aktivnosti posvećene djeci. Dječji tjedan se tradicionalno održava u prvom tjednu listopada i traje sedam dana.

Ciljevi Dječjeg tjedna su:

 • Usmjeriti pozornost šire javnosti prema ostvarivanju prava i potreba te aktivnosti s djecom i za djecu
 • U danima Dječjeg tjedna organizirati posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu
 • Poticati volonterski društveni rad, stručni rad odraslih s djecom te participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Moto Dječjeg tjedna 2023.

„Ljubav djeci prije svega!“

Tema ovogodišnjeg tjedna je VJEŠTINA. Europska komisija 2023.godinu proglasila je Europskom godinom vještina. Cilj ove teme je potaknuti i osvijestiti kod djece i mladih koliko je važno od najranije dobi kod djece razvijati različite vještine; na području umjetnosti i društvenih znanosti, prirodnih znanosti, tradicionalnim umijeća, ekologije i održivog razvoja, inovativnosti, empatije i filantropije, te svijest o cjeloživotnom učenju.

Naglasak aktivnosti u Dječjem tjednu ove godine je razvijanje vještina u području STEM-A (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). STEM pristup znači da se dijete potiče na interdisciplinarno učenje s ciljem poticanja djece na razmišljanje; istraživanje, detaljna analiza, promatranje pojava i prirodnih zakona oko sebe, logičko i kritičko promišljanje, kombiniranje znanja, učenje kroz metode „pokušaja i pogrešaka“ te princip „uradi sam“.

Provedene aktivnosti prema planu na Klinici za pedijatriju KBCO:

 1. Čitaonica s osječkom književnicom Sanjom Beraković, autoricom slikovnice za djecu „Superjunak iz vrtića“.
  Danko Butorac, psiholog i psihoterapeut kaže o knjizi: „Kao protuotrov najdubljoj ljudskoj zloći, zaključuje na kraju svoje knjige „Kako dobri postaju zli“ psiholog Philip Zimbardo, svakako je poučavanje djece o junaštvu… Ali ne o nekom junaštvu epskih razmjera, nego svakodnevnom junaštvu. Svako dijete je superjunak u pripravnosti, a svaki dan je prilika za njega da djeluje. Ova knjiga je baš to – poziv na činjenje dobrih djela.“
 1. Radionica s djecom na temu empatije s psihologom Klinike za pedijatriju. Radionica je provedena kroz aktivnost pričanja i rasprave o priči „Pravi vuk i tri praščića“ s ciljem razvoja tolerancije i kritičkog mišljenja raspravljajući o obje „strane“ priče. Cilj aktivnosti je usvojiti pojam empatije koja se definira kao super moć koja nam pomaže da se zamislimo na mjestu drugog i razmišljamo kako bi nama bilo da se nađemo u istoj situaciji u kojoj se on nalazi.
 2. Izložba učeničkih radova OŠ „Fran Krsto Frankopan“ u čekaonici Klinike za pedijatriju. Učenički radovi su oplemenili zidove čekaonice u pedijatrijskim ambulantama te doprinijeli cilju uređenja interijera prilagođenog djeci. Profesorica Vlatka Benki Brkić provela je story telling radionice s pacijentima Klinike za pedijatriju.
 3. Podjela dječjih radova kao prigodnih poklončića, narukvica naše drage pacijentice koja želi ostati anonimna. Narukvice osim jasnog umjetničkog izričaja imaju prekrasne slike autorice i poruke koji će svom novom vlasniku uljepšati dan svojim vedrim i duhovitim tonom.
 4. Interaktivne radionice; „Akademija za gusare“, „Skuhane priče“ i „Bajke pod baldahinom“ te mali koncert „Male Lipe“ u suradnji sa članovima Saveza Društva „Naše djeca“ iz Osijeka
 5. Izrada nakita pacijenata Klinike za pedijatriju
 6. STEM radionice s odgajateljicom Klinike za pedijatriju