Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva

IMG 20190512 WA0002

Dana 10. svibnja 2019. godine održan je prvi jednodnevni međunarodni simpozij Zavoda za sestrinstvo „prof. dr. sc. Radivoje Radić“ pri Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku pod nazivom: „Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama“.

Na znanstveno-stručnim skupovima i objavljivanje radova u časopisima sastavni su i obvezni dio profesionalnog djelovanja i važna sastavnica stručnoga i znanstvenoga napredovanja zdravstvenih djelatnika. Relevantna literatura i iskustva zdravstvenih djelatnika upućuju na to kako su priprema i izražavanje na javnim skupovima i u publikacijama velik profesionalni izazov za zdravstvene djelatnike, često praćen različitim nejasnoćama i poteškoćama.

Simpozij je obilježen sa osam pozvanih predavanja, te na kraju sa okruglim stolom  inozemnih i hrvatskih pozvanih znanstvenika i stručnjaka iz područja biomedicine i zdravstva (sestrinstva) te humanističkih znanosti – filologije. Pozvani predavači bili su iz Sjedinjenih Američkih Država, Republike Slovenije, Republike Srbije i Republike Hrvatske. Predavanja, informativne radionice i okrugli stol održani  su  na hrvatskom i engleskom jeziku.

Nakon simpozija  obilježen je  Međunarodni dan sestrinstva pod motom i porukom ICN-a „Glas koji vodi – Zdravlje za sve znači da je zdravlje dostupno svima i posvuda“. Zdravlje u ovom kontekstu ne znači samo dostupnost zdravstvenih usluga, nego i potpuno stanje fizičkog i mentalnog zdravlja koje omogućuje osobi da vodi društveno i ekonomski produktivan život.

Suorganizatori skupa obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva su Hrvatska udruga medicinskih sestara – Društvo glavnih sestara, Društvo patronažnih sestara, Kirurško društvo, Društvo za bol, Podružnica Kliničke bolnice Osijek, Podružnica Doma zdravlja, te Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara-ogranak Osijek.

Sestrinstvo je danas samostalna profesija te se ovogodišnjim obilježavanjem Međunarodnog dana sestrinstva željelo prikazati organiziranost i svestranost medicinskih sestara te izvrsna suradnja s Medicinskom školom Osijek, Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo, Domom zdravlja Osijek i svim ostalim zdravstvenim ustanovama, udrugama, te volonterima Crvenog križa. Na osnovu navedenog prezentirano je sestrinstvo danas pod nazivom „Biti medicinska sestra/tehničar“, što znači početak školovanja medicinske sestre/tehničara te sve do zasnivanja radnog odnosa i prikaz radnih mjesta medicinskih sestara/tehničara. Prikazana je i svestranost medicinskih sestara u različitim segmentima od voditeljstva do Zbora medicinskih sestara, gdje su isti obilježili  svečanost.

Na sam dan obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva 12. svibnja predsjednicama Društava i predsjednicama podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara u muzeju Mimara uručene su Zahvalnice za uspješan rad.