Obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece

IMG 823baba2ebd2206dd5bbc8141a5982de V

U svijetu se svake godine oko 15 milijuna djece, odnosno svako deseto dijete, rodi prijevremeno. Podatci za Republiku Hrvatsku govore godišnje o brojci od otprilike 2500 prijevremeno rođene novorođenčadi, ali je važno napomenuti da taj udio u zadnjih nekoliko godina neprekidno raste.

Osvijestiti javnost o teškoćama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca, njihovi roditelji, ali i zdravstveni djelatnici koji o njima skrb bio je cilj predavanja  održanoog na Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek 17.11. 2023. kojim je obilježen je  Svjetski dan prijevremeno rođene djece. U sklopu obilježavanja održano je predavanje „Procjena i zbrinjavanje boli kod nedonoščadi i novorođenčadi“ koje su pripremile medicinska sestra Ariana Bukovec i Maja Šimara, mag. med. tech..

Ovim predavanjem prikazana je važnost prepoznavanja boli kod djece, zbrinjavanje i olakšanje boli te pružanje utjehe tijekom provođenja postupaka u liječenja naših najmanjih pacijenata.

Osim samog cilja ublažavanja i olakšavanja boli pri provođenju postupaka bitno je napomenuti važnost kontinuiranog usavršavanja zdravstvenih djelatnika u radu sa našim najmanjim i najranjivijim pacijentima, palčićima.

„Nosi ljubičasto, svjetli ljubičasto i podigni palac za najmanje heroje! Pokloni se njihovoj hrabrosti i svim njihovim borbama jer oni su najmanji heroji najhrabrijeg srca koje kuca u tim malenim krhkim grudima. Oni su PALČIĆI!“