Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2023.

IMG 7797

Glavna skupština Ujedinjenih naroda odabrala je 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Prema istraživanjima osobe s autizmom i njihove obitelji, posebice su vulnerabilan dio populacije koji zahtjeva sustavna rješenja.
Tim povodom na Klinici za pedijatriju KBC Osijek organizirali smo predavanja prof. prim. dr. sc.Silvije Pušeljić, dr. med. s naslovom „Poremećaji iz spektra autizma; genetičke i epigenetičke spoznaje“ te Kristijana Copak, radnog terapeuta s naslovom „Specifičnosti rehabilitacije djece s PAS“. Ovim izvrsnim predavanjima naših stručnjaka iz spomenutog područja saznali smo pregršt novih informacija o najnovijim znanstvenim činjenicama i stručnim spoznajama vezanim uz etiologiju, dijagnostiku i tretman djece s autizmom te najčešće probleme s kojima se suočava cijela obitelj djeteta.
Cilj ove manifestacije je obilježiti ovaj dan te senzibilizirati  zdravstvene i nezdravstvene djelatnike odnosno sve članove tima u skrbi djeteta s autizmom ali i sve zainteresirane o potrebi postojanja društva jednakih za sve.