Obilježavanje XXVI. Svjetskog dana bolesnika

20180207 203349

Dana 7. veljače 2018. godine u Pastoralnom centru Nadbiskupskog vikarijata povodom obilježavanja 26. Svjetskog dana bolesnika mons. dr. sc. Vladimir Dugalić u suradnji s katoličkim društvom medicinskih sestara i tehničara – ogranak Osijek, organizirali su Tribinu: „Priziv savjesti“ posvećenu liječnicima i medicinskim sestrama i tehničarima sa gostom  prof. dr. sc. Tončiem Matulićem, isti je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu pri katedri Moralne teologije, objavio je devet knjiga i veći broj radova.

Prof. Tonči Matulić navodi kako je savjest fenomen i nositeljica našeg dostojanstva te je priziv savjesti moralni stav svake zdravstvene profesije. U svom predavanju podijelio je nekoliko misli i svojih saznanja o navedenoj temi te istaknuo važnost etičkog  kodeksa  zdravstvenih profesija u odnosu na priziv savjesti. Drevni primjer priziva savjesti nalazimo u antičkoj drami Antigona (5. stoljeće pr. Kr.) te je već u to vrijeme priziv savjesti bio kulturalno prepoznat i odobravan.

Prof. Tonči Matulić i prof. Vladimir Dugalić u završnoj riječi tribine potaknuli su prisutne liječnike, medicinske sestre i tehničare na razmišljanje o prizivu savjesti u svom svakodnevnom radu.