Obilježen dan RUŽIČASTE VRPCE u KBC-u Osijek

Naslov

Dana 04. listopada 2022. godine u Kliničkom bolničkom centru Osijek obilježen je dan RUŽIČASTE VRPCE.

Održano je edukacijsko predavanje na temu: EMOCIONALNO FUNKCIONIRANJE I SAMOPERCEPCIJA U ŽENA OBOLJELIH OD RAKA DOJKE,  Bart Dunja, mag.med.techn.

Najčešće sijelo malignih bolesti u žena je rak dojke.

U zemljama Europske unije, većini zemalja u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj čine četvrtinu novooboljelih. Svake godine smrtnost od raka dojke smanjuje se za čak za 7 %. Razlog tomu je sve veća osviještenost žena u borbi i prevenciji protiv ove bolesti i provođenjem preventivnih programa.

Mjesec listopad je mjesec kada kroz humanitarnu akciju  informiramo o važnosti brige za zdravlje. DAN RUŽIČASTE VRPCE se održava svake godine, prve subote u listopadu. U Republici Hrvatskoj se ove godine dan ružičaste vrpce obilježava  23. put.

Glavni cilj  je upozoriti na važnost prevencije i  ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Svim oboljelima potrebno je pružiti najbolje mogućnosti za liječenje i zdravstvenu skrb, a koja ima najmanje posljedica za život nakon bolesti, te pružiti što bolji, kvalitetniji i duži život.

Vlastitim angažmanom mi zdravstveni radnici možemo doprinijeti širenju svijesti o važnosti  provođenja preventivnih pregleda (samopregled, UZV dojke i mamografija), samoj bolesti, psihološkoj potpori, društvenim predrasudama, te potrebi uključenja medicinskih sestara/tehničara u multidisciplinarni tim u liječenju i zdravstvenoj njezi oboljelih.