Održan 2. regionalni sastanak u sklopu Twinning projekta

SestreKir

U Kliničkom bolničkom centru Osijek 28.09.2017. godine održan je  2. regionalni sastanak u sklopu Twinning projekta “Edukacija  mentora za medicinske sestre i primalje u zdravstvenom sustavu u RH i provedba obrazovnog curriculuma usklađenog s Direktivom 2005/36/EC”.

U ovom projektu, u njegovoj realizaciji, sudjeluje ukupno 35 mentora medicinskih sestara (19 mentora iz KBC Osijek te 16 mentora iz Općih županijskih bolnica: Našice, Slavonski Brod, Požega, Nova Gradiška, Vukovar, Vinkovci ,  Pakrac i Strmac).

Datumi održavanja edukacije, njezinog teorijskog dijela bit će u terminu  od 06. do 10. studenog 2017. (predavači: Bernadette Gribben, Brenda Devine, Catriona Campbell, Nuala Devlin) te u terminu  od 04. do 08. prosinca 2017. (predavači: Bernadette Gribben, Catherine Rice, Catriona Campbell, Pauline Wilson). Edukacija će se održavati u predavaonicama KBC Osijek.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Osijek, Nevenka Begić, mag. med. techn. izvijestila je prisutne o elementima organizacije i terminima navedene edukacije te istaknula način mentoriranja u KBC-u Osijek, a prezentaciju o projektu i dosadašnjem radu, prezentirala je Ivana Barać, prof. sa Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, kao predstavnica fakulteta, sudionika projekta.

Ovaj projekt Provodi se u okviru “Prijelaznog instrumenta” koji razvija Europska unija za nove zemlje članice kako bi im pomogla u prvim godinama članstva s ciljem izgradnje nacionalnih, administrativnih i pravosudnih kapaciteta potrebnih za provedbu europskog zakonodavstva.

To je twinning projekt, što čini suradnju između javnih uprava nove zemlje članice EU i starijih zemalja s ciljem pomoći i razmjene znanja u primjeni i provedbi europskog zakonodavstva.

Ovaj projekt provodi: NI-CO – Northem Ireland Co-operation Oversease i Ministarstvo zdravstva RH.

  • Cilj projekta: Poboljšati zdravstveni sustav i zdravstvene usluge RH, poboljšanje kvalitete obrazovanja medicinskih sestara i primalja kroz obuku njihovih mentora i unaprjeđenje sustava mentorstva.
  • Ciljane skupine: medicinske sestre i primalje

 

Prof. Barać prezentirala je aktivnosti studijskog boravka u sjevernoj Irskoj, kao zemlji partnera, te navela strukturu obrazovanja medicinskih sestara u Sjevernoj Irskoj i njihovog zakonskog okvira. Prikazala je ustanove i organizacije koja se bave sadržajem i pitanjima zdravstva, socijalne skrbi, bolnica i obrazovanja sestara. Poseban naglasak stavljen je upravo na program mentoriranja, odnosno edukacije mentora za vođenje studenta sestrinstva na vježbama.