Posjet Specijalnoj bolnici za Psihijatriju i palijativnu skrb sveti Rafael Strmac

1

Medicinske sestre KBC-a Osijek, Doma zdravlja i Hrvatskog katoličkog društva ogranak Osijek, posjetile su 18.svibnja 2018.godine Specijalnu bolnicu za Psihijatriju i palijativnu skrb sveti Rafael Stranac. 20.lipnja 2006.godine Bolnički red Sv.Ivana od Boga dolazi u Hrvatsku, te 26.listopada 2007.godine kupuje bolnicu na Strmcu. Nekadašnja Dječja bolnica za plućne bolesti Sumaglica obnovom i proširenjem pretvorena je u jednu od najsuvremenijih psihijatrijskog ustanova u regiji s više od stotinu bolesničkih ležajeva. Bolnica je započela s radom u kolovozu 2011.godine. Red svetog Ivana od Boga prisutan je u 53 zemlje svijeta i trenutačno ima oko 380 medicinsko-zdravstvenih ustanova. Milosrdna braća propovijedajući četiri zavjeta: siromaštvo, čistoću, poslušnost i gostoprimstvo ovdje nastavljaju poslanje Sv.Ivanu od Boga u Hrvatskoj.

Djelatnosti i organizacijska struktura bolnice: Odjel kroničnih duševnih bolesti (ukupno 110 ležajeva) , u sklopu navedenog odjela je Dnevna bolnica, u sklopu radno-okupacijske terapije nastoji određenim aktivnostima potaknuti i zadržati preostalu radnu sposobnost sukladno njihovim umnim i tjelesnim mogućnostima.

U bolnici Sveti Rafael na raspolaganju je bolnička pastoralna službama se poziva  na karizmu gostoljubivosti svetog Ivana od Boga. Pastoralnoj službi je prvenstvena briga o duhovnim potrebama bolesnih i potrebitih , njihovih obitelji i zdravstvenih djelatnika. Odjel za palijativnu skrb i dugotrajno liječenje ima 15 kreveta palijativnu skrbi i 15 kreveta dugotrajnog liječenja

“Palijativnu skrb izražava poštovanje prema životu i umiranje smatra prirodnim procesom”

“Ti si važan zbog toga što si ti , i važan si sve do zadnjeg trenutka života.. “(Cicely Saunders)