Primjena terapije putem port katetera – aktivacija i deaktivacija port-a

IMG 3ca1d0d77f75856b71a9c183d31353c1 V

Dana 23.04.2024. u prostorima KBC-a Osijek održan je Tečaj „Primjena terapije putem port katetera – aktivacija i deaktivacija port-a“ uz sudjelovanje djelatnika Doma zdravlja Osječko baranjske županije, te djelatnika KBC-a Osijek. Tečaj je održan u organizaciji v.d. glavne sestre Klinike za onkologiju Nade Rimac, mag.med.techn. te Ivane Lubina iz tvrtke Braun.
Posljednjih godina upotreba port katetera značajno je porasla posebice kod onkoloških bolesnika. Kada se pacijent suoči s ozbiljnim zdravstvenim izazovima kao što su liječenje raka, dugotrajne intravenske terapije, dijalize bubrega i redovite transfuzije krvi, postoji potreba za pažljivijem venskom pristupu. Rješenje ovih komplikacija kod pacijenata koji su često izloženi ubodima je ugradnja priključka poznatog kao Port-a-Cath. Port kateteri izdvajaju se po svojim brojnim prednostima, uključujući niske stope infekcija, produljen životni vijek, te sposobnost da pacijenti obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti bez ograničenja. Također, pružaju povećanu udobnost i mogućnost dugotrajne upotrebe, što ih čini pouzdanim rješenjem u usporedbi s drugim središnjim venskim kateterima. Medicinske sestre/tehničari imaju važnu ulogu u skrbi pacijenata s port kateterom. Dobra edukacija osoblja pridonosi sprječavanju komplikacija. Potrebno je znanje i vještine koje medicinska sestra /tehničar koristi prilikom asistiranja u postavljanju katetera, te je jako važan aseptičan pristup u radu kod aktivacije i deaktivacije port katetera, te prepoznavanje mogućih komplikacija.
Sudjelovanjem na tečaju obnovljena su već stečena znanja, te usvojena nova znanja i vještine koja će se primjenjivati u praksi.