Sastanak predstavnika Ministarstva branitelja i KBC-a Osijek s predstavnicima braniteljskih udruga Domovinskog rata

SlikaSes

Prvi put nakon Domovinskog rata hrvatska Vlada donijela je odluku o provođenju preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, no to se odnosi samo na dio te populacije, odnosno za njih 32.000.

To je jučer rečeno na sastanku predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja i Kliničkog bolničkog centra Osijek s predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga Domovinskog rata.. Zdravko Nalio, predsjednik Gradskog ogranka UHDDR-a za grad Osijek rekao je da se Vlada Republike Hrvatske odlučila na ovaj korak suočena crnim statistikama koje se tiču hrvatskih branitelja. Samo prošle godine preminulo je 3200 hrvatskih branitelja, a ukupno od svršetka Domovinskog rata do danas umrlo je njih 47.000. Prema njegovim riječima, Vlada je za ovu godinu za preventivne sistematske preglede branitelja izdvojila 26 milijuna kuna, što će biti dostatno samo za 32.000 hrvatskih branitelja.

 

Prema riječima Kristine Ivković iz Područne jedinice Osijek Ministarstva hrvatskih branitelja, programom za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata obuhvaćeni su oni branitelji koji su proveli u borbenom sektoru najmanje 500 dana, nezaposleni hrvatski branitelji, te branitelji koji se nalaze u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji. Ovdje je riječ o braniteljima koji nemaju status hrvatskih ratnih vojnih invalida. Nositelji ovog programa su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva, a program provode županijske i opće bolnice, te klinički bolnički centri i, posredno, Zavod za javno zdravstvo.

 

Kristina Ivković u ime Ministarstva branitelja pozvala je branitelje koji zadovoljavaju kriterije da se sami jave za sistematski pregled s obzirom na to da Ministarstvo ne raspolaže adresama svih branitelja. Zainteresirani branitelji mogu se osobno javiti u Područnu jedinicu Osijek Ministarstva branitelja, na adresi Hrvatske Republike 19c, ili na telefonski broj 031 208225. Koordinator za branitelje u Kliničkom bolničkom centru je Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo – Glavna sestra bolnice Nevenka Begić,mag.med.techn., kontakt broj : tel: +385 31 511 102, mob: 091 602 79 46.