SVJETSKI DAN ASTME

IMG A7a44f47cd98473f1538e4e70a96f89b V

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva u KBC-u Osijek na Klinici za Pedijatriju obilježili smo Svjetski dan astme predavanjem na temu ovogodišnjeg mota „ Obrazovanje za astmu je važno“ , te kratkom radionicom o pravilnoj primjeni inhalacijske terapije kod dojenčadi i djece.
Obilježavanje Svjetskog dana astme potaknula je Globalna Inicijativa za astmu ( GINA) te se on redovno obilježava prvog utorka u svibnju još od 1998 godine.
Astma je kronična upalna bolest dišnih putova. Glavno joj je obilježje bronhospazam koji izaziva pojavu zviždanja, osjećaja pritiska u prsima i kratkoće daha. Bolest je uzrokovana kombinacijom složenih i nepotpuno razjašnjenih okolišnih i genetskih čimbenika.
Astma spada u najčešće kronične bolest dječje dobi i među 10 najčešćih bolesti odrasle dobi, a smatra se da je u svijetu više od 300 milijuna oboljelih.
U Hrvatskoj je pojavnost astme srednje visoka i kreće se između 5 i 8% odnosno otprilike 220 do 250 tisuća osoba. Najčešće se javlja u djece osobito do 5. godine života, a kod svakog drugog bolesnika javi se prije 10. godine života. Prvotno je češća u dječaka, dok nakon puberteta astma postupno postaje češća u žena.
Globalna inicijativa za astmu (GINA) naglašava potrebu za osnaživanjem osoba s astmom putem odgovarajuće edukacije kako bi mogle uspješno upravljati svojom bolešću i prepoznati kada je potrebna medicinska pomoć. Nedostatak svijesti i pristupa adekvatnoj terapiji često su izazovi s kojima se susreću oboljeli od astme diljem svijeta.