Svjetski dan borbe protiv AIDS – 01. prosinac

IMG 90c99b21eb7b5fdee642f5e895127855 V

01. prosinca obilježavamo Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Tako je u KBC Osijek ovaj dan obilježen prigodnim predavanjem za obnovu starih i stjecanje novih spoznaja i znanja.

HIV je virus humane imunodeficijencije, odnosno, virus koji napada CD4 receptore T-limfocita i na taj način uzrokuje smanjenje sposobnosti obrane ljudskog organizma. Postoje dva tipa HIV-a; HIV 1 i HIV 2.

AIDS je krajnji stadij zaraženosti HIV-om. To je spolno prenosiva, neizlječiva, nažalost, smrtonosna bolest. Osim spolnim putem prenosi se i krvlju te sa zaražene majke na dijete.

Najčešći simptomi koje osoba koja je oboljela od HIV-a osjeća podsjećaju na gripu ili infektivnu mononukleozu: oteklina limfnih čvorova, posebice vrata i pazuha, jak umor i iscrpljenost, gubitak tjelesne težine, dugotrajni proljev, gljivične infekcije usta, kratkoća daha i dugotrajan suhi kašalj, vrućica i znojenje, ružičaste ili purpurne mrlje koje se pojavljuju na koži.

Dijagnostika se temelji na serološkim testovima, koji mogu biti screening testovi ili potvrdni testovi te na dodatnoj dijagnostici. Ipak, zlatni standard dijagnostike HIV-a jesu potvrdni testovi: Western blot (WB) i line immunoblot (LIA).

Putevi prijenosa HIV-a jesu nezaštićeni spolni odnos, putem krvi ili krvnim derivata te sa zaražene majke na dijete.

Uobičajeni kontakt kože s kožom (rukovanje, grljenje, poljubac u obraz) te korištenje javnih predmeta (telefonske govornice, saune, toaleti) nisu putevi prijenosa!

Zdravstveni djelatnici trebaju znati kako su svakodnevno u riziku profesionalne ekspozicije te trebaju savjesno obavljati svoj posao. Ukoliko ipak dođe do ubodnog incidenta važno je oprati ruke sapunom i tekućom vodom, pustiti ranicu da krvari ili potaknuti krvarenje te se javiti nadležnim službama. Također, važno je naglasiti da je vjerojatnost zaraze vrlo mala, čak 0,3%, ukoliko do ubodnog incidenta i dođe. Svakako, važno je biti oprezan u radu.

U Republici Hrvatskoj, zahvaljujući preventivnim mjerama i javno zdravstvenim akcijama, stopa prevalencije je ostala niska.

HUHIV je Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. To je nevladina, nepolitička neprofitna udruga koja se bavi prevencijom, edukacijom i pomoći oboljelima od HIV-a i AIDS-a, virusnog hepatitisa i spolno prenosivih bolesti u Hrvatskoj. Građani i pacijenti im se mogu obratiti za pomoć i savjetovanje glede navedenoga. U Osijeku, zainteresirani se mogu javiti u Zavod za javno zdravstvo gdje imaju mogućnost besplatno i anonimno odraditi testiranje na HIV.