SVJETSKI DAN HIGIJENE RUKU

IMG 3f526d2f80be8f3bb3ae2e8c6f129fea V

Infekcije povezane sa zdravstvenom skrbi veliki su problem u cijelome svijetu, čak 5–10% svih hospitaliziranih bolesnika dobije takvu infekciju tijekom liječenja. Još od vremena I. P. Semelweissa poznato je da su čiste ruke najvažniji pojedinačni činitelj koji može smanjiti broj tih infekcija. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prepoznala je taj problem sigurnosti bolesnika, te je krajem 2005. godine započela projekt nazvan First Global Patient Saftey Challenge: „Clean Care is Safer Care“ 1 (Prvi globalni izazov za sigurnost bolesnika: „Čista skrb je sigurnija skrb“), koji se sada primjenjuje globalno u različitim dijelovima svijeta. Pravilna i redovita higijena ruku, odnosno redovito pranje ruku dobar je, jednostavan i jeftin način sprječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nečistim rukama.

Procjenjuje se da bi se oko 30% bolničkih infekcija moglo spriječiti kada bi zdravstveni djelatnici pažljivo prali svoje ruke prije i poslije kontakta sa bolesnikom. Zbog toga treba naglašavati važnost redovite higijene ruku kao jedne od najvažnijih mjera u sprečavanju širenja bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama.

Svake godine kampanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) SPASI ŽIVOTE: Očistite svoje ruke 5. svibnja ima za cilj održati globalni profil o važnosti higijene ruku u zdravstvenoj skrbi i okupiti ljude u podršci poboljšanju higijene ruku diljem svijeta.