Svjetski dan KOPB-a

IMG Faf876018ecf468aa6633ed40d312767 V

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se treću srijedu u studenom na prijedlog Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest.
Kronična opstruktivna plućna bolest česta je, progresivna bolest koja se može spriječiti i liječiti, a obilježava je trajno smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve.
Procjenjuje se da  u svijetu od KOPB-a  umire više od 3 milijuna ljudi.

Najčešći uzrok KOPB-a je dugotrajno izlaganje duhanskom dimu. Prvi znakovi bolesti se najčešće javljaju kod osoba u 40-im i 50-im godinama života koje su pušači. Češće obolijevaju muškarci, no razlika se smanjuje zbog porasta broja pušača među ženama. Do razvoja KOPB-a može doći i zbog izloženosti štetnim plinovima i česticama.

Najčešći simptomi su zaduha, kašalj i kronično iskašljavanje sputuma. Kašalj se u početku bolesti javlja samo ujutro, no kako bolest napreduje javlja se tijekom cijelog dana, a kasnije i noći. Zaduha (osjećaj nedostatka zraka) postepeno napreduje. Prvo se javlja prilikom napora, a kasnije, u težim stadijima bolesti i prilikom  obavljanja najjednostavnijih aktivnosti, pa čak i u mirovanju. Oboljeli su podložni čestim upalama pluća koje dodatno otežavaju disanje i čest su razlog hospitalizacije.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, fizikalnog pregleda i testova plućne funkcije. Glavni dijagnostički kriterij za postavljanje dijagnoze temelji se na nalazima spirometrije. Najvažniji dijagnostički parametri u spirometriji su FEV1 (volumen zraka izdahnut u prvoj sekundi nakon dubokog udaha) i FVC (forsirani vitalni kapacitet, tj. ukupni volumen izdahnutog zraka maksimalnom snagom). Smanjeni omjer FEV1 i FVC pokazatelj je smanjene prohodnosti dišnog sustava (opstrukcije).

Liječenje ovisi o težini kliničke slike, a cilj je ublažiti znakove bolesti, smanjiti broj epizoda pogoršanja i poboljšati kvalitetu života. Treba naglasiti važnost prestanka pušenja jer se tako smanjuje napredovanje bolesti.

Najbolji način prevencije KOPB-a je nepušenje i neizlaganje duhanskom dimu!

Predavanje povodom Svjetskog dana KOPB-a pod nazivom „Kronična opstruktivna bolest pluća – bolest novog doba“ održali su Davor Zec, bacc.med.techn. i Željka Grgošević, bacc.med.techn. sa Klinike za unutarnje bolesti. Također, sudionici su ispunili upitnike o životnim navikama te provjerili saturaciju kisika u krvi pulsnim oksimetrom.