SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE

Sl4

Od 27. svibnja 2009. godine, na inicijativu organizacije MSIF (Multiple Sclerosis International Federation), 30. svibnja obilježava se Svjetski dan multiple skleroze.

Cilj održavanja Svjetskog dana MS-a je da se kroz povezivanje ljudi, grupa i organizacija podiže svijest o ovoj bolesti  kao globalnom problemu i naglasi važnosti pravovremenog početka liječenja, odmah nakon što je bolest dijagnosticirana. Ranim početkom liječenja ostvaruju se najbolji rezultati za oboljele. Multipla skleroza (MS) je najčešća autoimuna demijelinizacijska upalna bolest središnjeg živčanog sustava. Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života. Žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca. U javnosti je često poznata i pod nazivom „bolest s tisuću lica“ jer se sama prezentacija bolesti, klinička slika i tijek razlikuju od pojedinca do pojedinca. Može se reći da je  svaka multipla skleroza priča za sebe.

U svijetu trenutačno od multiple skleroze boluje gotovo 3 milijuna ljudi, u Hrvatskoj njih oko 6500 – 7 000.

Klinika za neurologiju KBC Osijek pridružila se obilježavanju dana  prigodnim predavanjem koje je za djelatnike klinike održala dr Tea Mirošević Zubonja.